Szwajcarska pizza serowa

8 Wrz 2014

To będzie ostatni już niestety przepis biorący udział  w konkursie Szwajcarskie Inspiracje, którego organizatorem jest Victorinox. Napisałam niestety, bo do akcji można zgłosić jedynie 3 przepisy, a tak się “wkręciłam” w smaki Szwajcarii, że chętnie przygotowałabym jeszcze kilka szwajcarskich wariacji. Cieszę się jednak, że powstał taki konkurs, bo przybliżył mi kuchnię szwajcarską, jak się okazało, bardzo ciekawą i apetyczną. To, że królują w niej różnego rodzaju pyszne sery zdecydowanie do mnie przemawia, dlatego w każdym zaproponowanym przeze mnie przepisie znalazły się różne ich rodzaje. W poniższym znalazł się także ser Blaui Geiss. Przyznam, że zapoznałam się z nim na potrzeby tego konkursu i jest pyszny. To niebiesko – zielony ser pleśniowy kozi. Dowiedziałam się, że karczochy, które bardzo lubię, uprawiane są w Szwajcarii i bardzo często używane są w kuchni szwajcarskiej. Szpinak również nie jest Szwajcarom obcy. Dlatego te warzywa stały się także składnikami mojej serowej pizzy. Szwajcarska pizza serowa ze szpinakiem i karczochami jest wyjątkowo pyszna. Przekonajcie się sami.

szwajcarska pizza

Szwajcarska pizza serowa

Szwajcarska pizza serowa

Przyrządzenie:
Przygotuj ciasto. Przesianą mąkę wymieszaj z drożdżami, solą i ziołami. Dolej olej i 100 – 150 ml ciepłej wody i zagniataj ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Przykryj ściereczką i odłóż na 30 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Na rozgrzanym maśle klarowanym (1 łyżka) zeszklij cebule szalotki. Dodaj czosnek i po 30 sekundach liście szpinaku. Dopraw, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmij z ognia, gdy “zwiędnie” i osącz z nadmiaru powstałej wody.
Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie, podziel na mniejsze części i rozwałkuj cienko na okrągłe placki, pomagając sobie rękami i podsypując mąką. Ułóż w natłuszczonej formie lub na blasze do pieczenia.
Połóż ser Raclette, szpinak, karczochy, ser Blaui Geiss i posyp z góry serem Gruyere.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz około 20 – 30 minut, w zależności od wielkości pizzy.
Smacznego
szwajcarska pizza
szwajcarska pizza
szwajcarska pizza
Szwajcarskie inspiracje


Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami

Jako moi czytelnicy doskonale pewnie wiecie, że jestem wielką fanką kuchni włoskiej, w związku z tym także wszelkich makaronów. Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii to jedno z ulubionych dań mojej rodziny, a co bardzo mnie cieszy, szczególnie dzieci. Zajadają się tymi pierożkami, aż miło patrzeć! Spróbujcie ich koniecznie, a na pewno polubicie […]

Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot