Sznycel cielęcy pieczony z mozzarellą, parmezanem i sosem z pomidorów, czosnku i ziół to istne niebo w gębie. Proponuję podać go niestandardowo, bo z makaronem spaghetti. Nie da się ukryć, że nie jest to danie fit, ale myślę, że czasem trzeba sobie troszkę pofolgować i sprawić kulinarną przyjemność. Tym bardziej, że pogoda za oknem nie rozpieszcza. Przygotujcie zatem to danie i rozkoszujcie się jego cudownym smakiem. Czy jest coś smaczniejszego od rozpuszczonego i ciągnącego się sera zanurzonego w czosnku z pomidorami?
Sznycel cielęcy pieczony z dwoma serami i sosem pomidorowym
Przyrządzenie:
Sznycle cielęce rozbij tłuczkiem do mięsa. Oprósz solą i białym pieprzem z dwóch stron i odłóż na bok.
W rondelku rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Wrzuć obrane i pokrojone na mniejsze części ząbki czosnku. Smaż przez minutę mieszając i dodaj pomidory z puszki. Zagotuj, zmniejsz ogień i duś sos przez 10 minut. Zmiksuj pomidory blenderem i dopraw solą i pieprzem. Posiekaj natkę pietruszki, listki bazylii porwij rękami i dodaj zioła do sosu pomidorowego.
Sznycle obtocz w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Smaż z dwóch stron na złocisty kolor na gorącym maśle klarowanym.
Przełóż kotlety do naczynia żaroodpornego. Na każdego połóż porcję (po około 2 łyżki) sosu pomidorowego, pokrojony w plastry ser mozzarella oraz starty ser Parmezan. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz, aż sery się roztopią.
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź i nałóż do głębokich talerzy. Polej pozostałym sosem pomidorowym. Na górze połóż sznycla z serami.
Podawaj od razu.