Stek ze szparagami i truskawką

9 Cze 2015

Wiosenny czas to najwspanialszy okres w roku, bo jest tyle świeżych, pysznych i dojrzałych warzyw i owoców! Moje ukochane zielone szparagi, zielona fasolka i oczywiście truskawki. Pomyślałam, że zjadłabym danie syte, ale jednocześnie lekkie, właśnie z warzywami tego sezonu. Stek ze szparagami, fasolką zieloną, truskawkami, serem feta i prażonymi orzeszkami pinii to był pomysł doskonały. Sałatka idealna na ciepłe dni. Całość polana sosem z syropu z daktyli, tymianku, czosnku i soku z cytryny. Pyszności! Róbcie koniecznie w domu.

stek ze szparagami

Stek ze szparagami i truskawką

Przyrządzenie:

Zieloną fasolkę, szparagi oraz truskawki umyj dokładnie pod zimną wodą.

Z truskawek odetnij szypułki. Przekrój owoce na pół.

Ze szparagów odetnij twarde końcówki. Obieraczką do warzyw pokrój szparagi na wstążki. Coś jakby makaron pappardelle.

Z zielonej fasolki odetnij ogonki.

Fetę pokrój w kostkę.

Blenderem zmieszaj składniki na sos. Proporcje dobierz najlepiej sam – wedle Twoich upodobań smakowych.

Fasolkę zieloną oraz szparagi ugotuj na parze. Tak, aby były al dente.

Na patelni upraż orzeszki pinii.

Steki smaż na grillowej patelni z obu stron po około 3 minuty. Wtedy będą średnio wysmażone. Posól i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zdejmij z patelni i odstaw na 6 minut, aby odpoczęły. Po tym czasie pokrój je w plasterki.

Na talerzach połóż fasolkę, szparagi, połówki truskawek, fetę oraz pokrojone w plastry steki wołowe. Posyp także orzeszki pinii.

Sałatkę polej sosem z daktyli. Najlepiej nie dotykając mięsa.

Steki ze szparagami, fasolką, truskawkami i innymi pysznościami zjadaj od razu.

Smacznego bardzo

stek ze szparagami

stek ze szparagami

stek ze szparagami

stek ze szparagami



Sernik z wiśniami

Jak wiecie, dosyć rzadko przygotowuję desery i piekę ciasta. Nie przepadam za słodkościami, zdecydowanie wolę wytrawne smaki. Zbliżają się jednak święta Wielkanocne czyli spotkania rodzinne przy stole. Nie może zatem zabraknąć ciasta. Na tę okazję postanowiłam przygotować sernik z wiśniami na kruchym spodzie. Można go nazwać tartą sernikową. Mistrzem cukiernictwa nie jestem, a ciasto wyszło […]

Restauracja Grand Signature w Krakowie

Na początku roku razem z Julitą (Wrząca Kuchnia) wybrałyśmy się na kulinarny weekend do Krakowa. Jednym z odwiedzonych przez nas miejsc była restauracja Signature w Grand Hotelu. O niej właśnie napiszę w tym poście. Restauracja Grand Signature w Krakowie Grand Signature znajduje się w jednym z najstarszych hoteli w Krakowie – Grand Hotel, który powstał […]



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot