5 Maj 2017
Przepis, który prezentuję Wam w tym wpisie to istny raj dla mięsożerców i ulubieńców steków. Każdy kto się na nich zna wie doskonale, że na stek najlepszy jest rostbef lub antrykot, a nie najdroższa polędwica wołowa. Kupując wybierajcie najlepiej wołowinę sezonowaną, z jak największymi przerostami (takie białe “żyłki” tłuszczu) – to one nadają właśnie smak mięsu. Tym razem przygotowałam stek z antrykotu na grzance z pieczarkami w pomidorowym sosie. Wyszły mega pyszne kalorie rozpływające się w ustach!
Stek z antrykotu na grzance z pieczarkami w sosie pomidorowym
Szalotki posiekaj w kostkę. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj szalotki i smaż chwilę mieszając. Dodaj pieczarki, wymieszaj i po chwili wlej wino. Smaż całość, aż alkohol odparuje. Dodaj passatę pomidorową i wlej łyżkę wody. Dopraw całość delikatnie solą i pieprzem. Przykryj patelnię i duś sos na średnim ogniu.
Świeże kromki pieczywa usmaż na rozgrzanej patelni z łyżeczką masła klarowanego. Smaż z dwóch stron, aż będą złote i chrupiące. Zdejmij na bok i na tej samej patelni smaż steki po 3 – 4 minuty z każdej strony na dużym ogniu (jeśli lubisz stopień wysmażenia medium/medium rare, jeśli lubisz mniej lub bardziej wysmażone to smaż je odpowiednio krócej bądź dłużej). Posól i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Połóż steki na kawałkach smażonego chleba i polej sosem z pieczarkami. Z góry posyp posiekaną natką pietruszki.
Stek z antrykotu na grzance z pieczarkami w sosie pomidorowym
Stek z antrykotu na grzance z pieczarkami w sosie pomidorowym
Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak “przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to […]
Projekt Naturalnie Bałtyckie i kolejny przepis z rybą. Tym razem turbot. To wyjątkowo pyszna ryba, która wymaga odpowiedniego podania. Albo sauté, albo w wybitnym towarzystwie. Będzie to opcja druga, czyli turbot na risotto kremowym z groszkiem, orzeszkami pinii i chrupiącą szynką włoską. Uważam, że ta potrawa idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Może zamiast karpia? […]