Stek wołowy z warzywami i serem halloumi

23 Mar 2015

Moja dzisiejsza propozycja dla Was to stek wołowy z warzywami grillowanymi i serem halloumi. To niezwykle proste w przyrządzeniu danie, a nieziemsko pyszne. Połączenie tych składników sprawia, że delektując się tą sałatką, doznajemy niesamowitych doznań smakowych – ja nawet użyłam stwierdzenia “kulinarny orgazm”
Dumna jestem z tego dania, nie ukrywam. Rzadko przygotowuję dania mięsne, dlatego jak “wyjdzie” mi takie cudo – rosnę w siłę. Tutaj zapraszam Was także na moją inną propozycję sałatki z wołowiną, także powinna Wam się spodobać. Tymczasem zabieramy się do pracy.

stek wołowy z warzywami

Stek wołowy z warzywami i serem halloumi

Stek wołowy z warzywami i serem halloumi

Przyrządzenie:

Miękkie masło połącz z solą, pieprzem i suszonym estragonem. Schowaj do lodówki.

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Połóż różyczki kalafiora, oczyszczone grzyby, plastry marchewki, czosnek i gałązki tymianku. Całość skrop oliwą z oliwek z rozmarynem, solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, z funkcją grilla. Piecz warzywa, aż będą miękkie i lekko przyrumienione.

Stek wołowy z antrykotu smaż na suchej patelni (najlepiej grillowej)po 2 – 3 minuty z każdej strony, w zależności jaki stopień wysmażenia lubisz i jak grube jest mięso. Zdejmij mięso na deskę i przykryj folią aluminiową na 6 minut, aby odpoczęło. Pokrój w poprzeczne dość cienkie plastry i posyp solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Ser halloumi usmaż na patelni grillowej z obydwu stron, aż się zarumieni i zmięknie.

Na talerzu połóż porcję rukoli, warzywa z piekarnika, pokrojony stek wołowy, ser halloumi. Na ser połóż porcję masła z estragonem. Całość posyp prażonymi ziarnami słonecznika, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego

stek wołowy z warzywami

Stek wołowy z warzywami i serem halloumi

stek wołowy z warzywami

Stek wołowy z warzywami i serem halloumi

stek wołowy z warzywami

Stek wołowy z warzywami i serem halloumi

Podsumowanie
Przepis na
Stek wołowy z warzywami i serem halloumi
Dodano


Śledzie smażone w boczku

Dawno nie było tutaj przepisu na żadną rybę, zatem tym razem zapraszam na śledzie. Zależało mi, aby danie było pyszne i kolorowe i już samym wyglądem zachęcało do zjedzenia. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie przygotowałam śledzie smażone w boczku na pieczonych ziemniakach w towarzystwie papryczek pimientos de padron i sosu z kolendry. […]

Gładzica pieczona z salsą paprykową

Z wielką radością zapraszam na kolejny przepis z rybą bałtycką. Tym razem jest to gładzica pieczona z salsą paprykową, którą podałam z ziemniakami hasselback. Bardzo szybkie, zdrowe i pyszne danie! Przepis przygotowałam w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Muszę przyznać, że jest to dla mnie niezwykle edukacyjny program. Zdecydowanie łatwiej np. widzę różnice […]