Spaghetti z warzyw z klopsikami
Z największą przyjemnością i pełnym zaangażowaniem przyłączyłam się do kampanii „Owoce i warzywa w szkole”. Temat programu jest mi niezwykle bliski, ponieważ ma na celu kształtowanie wśród dzieci dobrych zwyczajów żywieniowych, a zwłaszcza – zwiększenie ilości owoców i warzyw w ich codziennej diecie.
Jako mama trójki dzieci wiem, że głównie ode mnie zależy co jedzą moje pociechy i jakie nawyki żywieniowe w nich zbuduję. Wiem też, że nie zawsze jest to proste zadanie. Staram się jednak, aby dzieci próbowały wszystkiego zanim powiedzą, że tego nie chcą, nie zjedzą, bo np. jest zielone. Tłumaczę jakie właściwości ma dany składnik, jakie profity będą dzieci miały po jego zjedzeniu. W codziennym planowaniu i przygotowywaniu posiłków dla mojej rodziny dobieram składniki tak, aby zawarło się w nich jak najwięcej warzyw i owoców. To oczywiste, że dbam o smak przyrządzanych potraw, ale często też „bawię się” formą, aby zachęcić dzieci do ich zjedzenia. Tak też było z daniem, które proponuję Wam w tym wpisie.
Przygotowałam spaghetti z warzyw z klopsikami z indyka i kaszy orkiszowej. Do zrobienia spaghetti z cukinii i marchewki użyłam maszynki, którą kupiłam ostatnio w internecie. Jeśli jednak takiej nie macie, idealnie sprawdzi się zwykła obieraczka do warzyw – dzięki niej przygotujecie wstążki warzywne a’la tagliatelle. Dzisiejsza potrawa to pełnowartościowy obiad dla dzieci. Najwięcej jest w niej warzyw, jest białko w postaci mięsa z indyka oraz węglowodany z kaszy orkiszowej. Jak widzicie na zdjęciach – moim dzieciom to danie bardzo przypadło do gustu.
Zanim zaczniecie ze mną gotować, zapraszam Was także do zapoznania się ze spotem kampanii „Owoce i warzywa w szkole” oraz teledyskiem, do którego muzykę skomponował Andrzej Smolik, a tańczą w nim i śpiewają Julia Kamińska i Jarosław Boberek:
Spaghetti z warzyw z klopsikami z indyka i kaszy orkiszowej
Przyrządzenie:
Mięso z indyka oczyść, umyj zimną wodą, osusz i zmiel w maszynce do mięsa.
Kaszę orkiszową ugotuj i odstaw do ostygnięcia.
Warzywa umyj zimną wodą. Marchewkę obierz, jeśli jest bardzo brudna i trudna do dokładnego umycia. Odetnij końcówki. Maszynką do przygotowywania spaghetti z warzyw bądź obieraczką przygotuj warzywa w formie kształtu makaronu.
Pomidory sparz i obierz. Wytnij rdzeń i pokrój pomidory w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego i dodaj pomidory. Lekko posól i duś sos pod przykryciem. Od czasu do czasu przemieszaj i delikatnie rozgniataj pomidory.
Ostudzoną kaszą zmieszaj ze zmielonym mięsem z indyka. Dodaj jajko, mąkę i sól. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Zwilżonymi wodą rękami formuj małe kulki i gotuj pulpeciki w osolonym wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię. Następnie przełóż pulpeciki do sosu pomidorowego.
Na drugiej patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego i dodaj spaghetti z warzyw. Smaż warzywa mieszając, krótko – około 2 – 3 minuty. Ważne, żeby miały formę al dente – zachowają więcej wartościowych składników i będą smaczniejsze.
Na talerzach połóż porcje warzyw oraz klopsiki polane sosem pomidorowym.
Smacznego
*ten wpis powstał we współpracy z Agencją Rynku Rolnego, w ramach kampanii „Owoce i warzywa w szkole”, strona FB: https://web.facebook.com/owoceiwarzywawszkole/?fref=ts