Spaghetti z buraka z quinoa

17 Mar 2017

W tym przepisie przedstawiam Wam drugą nowość od Fit&Easyspaghetti z buraka. Tym razem chcę pokazać, że spaghetti warzywne możemy przygotować także na ciepło, na patelni. Makaron z buraka połączyłam z białą komosą ryżową (quinoa), plasterkami czosnku, pomidorkami cherry i miękkim serkiem kozim, który delikatnie otulił wszystkie składniki. Do mojej porcji dodałam także kapary, choć wiem, że nie każdemu będą pasować w tym daniu, dlatego spokojnie możesz je pominąć. Całość dosmaczyłam świeżą kolendrą, która według mnie pasuje zawsze i do wszystkiego. Oto moja propozycja na kolejne super zdrowe, szybkie i lekkie danie. Idealne na wiosnę!

*Przepis na wykorzystanie spaghetti z marchewki znajdziecie tutaj.

spaghetti z buraka

Spaghetti z buraka z komosą ryżową

Spaghetti z buraka z komosą ryżową

Przyrządzenie:

Komosę ryżową ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu w osolonym wrzątku. Odcedź i odstaw.

Pomidorki truskawkowe umyj zimną wodą, osusz i przekrój na połówki.

Ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki.

Na patelni rozgrzej dużą łyżkę masła klarowanego. Dodaj plasterki czosnku i smaż mieszając przez około 30 sekund. Dodaj makaron z buraka, pomidorki truskawkowe oraz ugotowaną komosę ryżową. Wymieszaj i dodaj serek kozi oraz kapary (ewentualnie). Dopraw całość solą i pieprzem i ponownie dokładnie wymieszaj.

Nałóż porcje do misek i posyp porwanymi w rękach listkami świeżej kolendry. Spaghetti buraczane z quinoa podaj od razu ciepłe.

Smacznego

spaghetti z buraka

Spaghetti z buraka z komosą ryżową

spaghetti z buraka

Spaghetti z buraka z komosą ryżową

spaghetti z buraka

Spaghetti buraczane z komosą ryżową

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Spaghetti z buraka z quinoa
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Smażona gładzica w serowej panierce

Jak można w ciekawy sposób przygotować rybę z gatunku flądrowatych? Dzisiaj w ramach mojego udziału w projekcie Naturalnie Bałtyckie po raz kolejny zmierzyłam się z gładzicą. Smażona gładzica w serowej chrupiącej panierce, zaserwowana na kremowej kaszy jęczmiennej z kurkami i ziołami – to moja propozycja na dzisiaj. Powstało pyszne i spójne danie, z którego, nie […]

Przepis na szprotki pieczone

W moich wcześniejszych postach pisałam o Projekcie Naturalnie Bałtyckie. Był turbot, teraz pora na przepis na szprotki. Nie bez powodu publikuję go dzisiaj, ponieważ dzień 21 listopada został ustanowiony Światowym Dniem Rybołówstwa. To święto zostało uchwalone, aby uświadomić ludziom, że zasoby naszych jezior, rzek i mórz są ograniczone. Jeśli nadal chcemy łowić ryby, musimy robić […]