Skorzonera w roli głównej

28 Gru 2015

Skorzonera czyli inaczej wężymord lub czarny korzeń. To bardzo dobra roślina, która w smaku przypomina trochę szparagi. Nie posiada jednak włókien i jest bardzo sycąca. Zawiera sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor, karoten, witaminy: E, B1, B2, C oraz kwas nikotynowy. Skorzonera jest jednym z ulubionych przeze mnie roślin jadalnych. Można “wyczarować” z nią wiele wspaniałych dań. Dzisiaj proponuję tagliatelle ze skorzonery i cukinii z orzechami pekan i posiekaną świeżą kolendrą. Można podać je jako danie główne lub jako dodatek do ryby albo mięsa. Zapraszam.

skorzonera

Skorzonera

Skorzonera

Przyrządzenie:

Skorzonerę obierz. Proponuję obierać ją w rękawiczkach, ponieważ wydziela sok mleczny, który jest lepki i brudzi na brązowo. Umyj zimną wodą i obieraczką do warzyw pokrój w długie cienkie i szerokie paski, jak tagliatelle. Wkładaj je do wody z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

Cukinię umyj, odkrój końcówki i także obieraczką do warzyw pokrój w długie cienkie i szerokie paski, jak tagliatelle.

Czosnek obierz i pokrój w plasterki.

Kolendrę umyj, osusz i posiekaj.

Orzechy pekan pokrusz na mniejsze kawałki i upraż na suchej patelni. Odstaw na bok.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż krótko czosnek. Dodaj odcedzone paski skorzonery. Skrop sokiem z cytryny i smaż mieszając około 5 minut. Dodaj paski z cukinii, dopraw całość solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodaj syrop z daktyli i sos Tabasco (wedle uznania). Smaż mieszając jeszcze 3 minuty. Na koniec dodaj połowę posiekanej kolendry i wymieszaj.

Tagliatelle ze skorzonery i cukinii podawaj posypane uprażonymi orzechami pekan, posiekaną kolendrą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

smacznego

skorzonera

skorzonera

skorzonera

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Skorzonera w roli głównej
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)


Szprotki pieczone

W tym wpisie zapraszam na bardzo szybki przepis na nasze bałtyckie szprotki. To kolejny, który przygotowałam w ramach mojego udziału w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Szprotki pieczone z kruszonką z migdałów, bułki tartej i parmezanu, z pyszną oliwą z oliwek i pomidorkami koktajlowymi. Danie bardzo proste w wykonaniu, a przepyszne i zdrowe. Najważniejsze są świeże i […]

Pieczone bakłażany

Pieczone bakłażany przeważnie przygotowuję wiosną i latem, na grillu. Mamy już niestety pogodę zupełnie nie na gotowanie na dworze. W takiej sytuacji fantastyczna i pomocna jest patelnia grillowa Bestpan. Poniżej przeczytajcie o jej walorach, potem zobaczcie przepis, a na samym dole łapcie ode mnie kod rabatowy, abyście mogli sami sprawdzić jak doskonałe są sprzęty AMT. […]