Sałatka z szynką parmeńską, chrupiącym chorizo, serkiem kozim i fetą

27 Maj 2013

Sałatka z szynką parmeńską, chrupiącym chorizo, serkiem kozim i fetą

Nie podoba mi się zupełnie to co widzę za oknem. Byłam pewna, że już będzie piękna wiosna, za chwilę lato… a tutaj od kilku dni leje i nieprzyjemnie na dworze. W taką pogodę najchętniej nigdzie bym się nie wynurzała i cały dzień spędziła w wygodnym dresie, z kawą i książką, pod kocem. Za kilka lat na pewno tak się stanie. Tymczasem obowiązków dużo, a nic się nie chce.
Dziewczynki zasnęły, Staś na spacerze z dziadkiem (jemu deszcz nie przeszkadza), więc ja piszę.
Piszę o sałatce, może da nam namiastkę słońca.

Sałatka z szynką parmeńską, chrupiącym chorizo, serkiem kozim i fetą

Przyrządzenie:
Orzechy upraż. Kiełbasę chorizo pokrój w plasterki, potem na pół i usmaż na suchej patelni. Odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Obierz buraka i zetrzyj go na cienkiej tarce.
Obierz cebulę, pokrój w piórka. Usmaż na oliwie z oliwek. Dodaj cukier, zamieszaj, dolej 2 łyżki octu balsamicznego. Smaż pod przykryciem, na małym ogniu około 10 minut.
Na talerzu połóż sałatę, rukolę, posyp startymi paseczkami buraka. Połóż plasterki szynki parmeńskiej, usmażone kawałki chorizo, pokrojoną w kostkę fetę i serek kozi. Pokrojone w paseczki pomidory suszone oraz usmażoną cebulkę. Sałatkę posyp uprażonymi orzechami pecan. Miód zmieszaj z octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Polej sosem sałatkę i podawaj.
Smacznego!
sałatka z szynką parmeńską
Ta sałatka bierze udział w konkursie “Inspiruje nas Fit & Easy”
Sałatki przepisy Fit & Easy


Sałatka ze szparagami, mozzarellą i pomidorkami

Szparagi kocham zawsze, pod każdą postacią. W tym przepisie przedstawiam Wam je w bardzo prostej, ale niezwykle pysznej wersji. Sałatka ze szparagami, pomidorkami, mozzarellą, orzeszkami pinii z włoskim sosem zwanym gremolatą. Idealnie smakuje jako samodzielna potrawa, ale jest też świetnym dodatkiem do mięs czy ryby z grilla. Sałatka ze szparagami, mozzarellą i pomidorkami Przyrządzenie: Orzeszki […]

Krewetki z pomarańczą, kaparami i selerem naciowym

Przepis, na który zapraszam Was w tym wpisie jest totalnie obłędny! Krewetki z pomarańczą, kaparami, selerem naciowym i czerwoną cebulą okazały się niebywale pysznym połączeniem. Bardzo ważne jest, abyście do tej potrawy wykorzystali świeże krewetki tygrysie, które sami ugotujecie. Wtedy będą jędrne i przygotowane w punkt. Tylko wtedy ta sałatka będzie smakowała jak należy. Sałatka […]