Ravioli z mąki amarantusowej z jagnięciną

6 Lut 2015

Ravioli z mąki amarantusowej z jagnięciną

Kocham makarony i będę to powtarzać bardzo często. Mam nadzieję, że nie zanudzam Was i nie jestem zbyt monotematyczna. Może właśnie z tego powodu, żeby nie było nudno pomyślałam, aby przygotować makaron w jakiś inny sposób. Coś zdrowszego od białej pszennej mąki? Pomyślałam o mące bezglutenowej – z ziaren amarantusa. W związku z tym, że nie zawiera glutenu, musiałam jednak dodać trochę mąki pszennej, aby “związała” ciasto. Dodałam jej tylko 25% i się udało. Tak jak makaron razowy – jest nieco twardszy i “wyczuwalny” przy przegryzaniu i jest obłędnie pyszny. Niewątpliwą jego zaletą są walory zdrowotne. Amarantus zawiera wysoko wartościowe białko, które jest bardzo bogate w aminokwasy egzogenne, zwłaszcza lizynę. Lizyna natomiast jest niezwykle ważna, zwłaszcza w okresie wzrostu – uczestniczy w budowie białek w mięśniach i w kościach. Wspomaga też wchłanianie wapnia. W związku z tym jest idealna moich Czosnków, które, jak wiecie, rosną i jeszcze trochę im z tym zejdzie.

Zamierzam zaprzyjaźnić się z mąką z ziaren amarantusa, myślę, że wiele fajnych przepisów powstanie z jej wykorzystaniem. Na pewno podzielę się nimi z Wami. Dzisiaj przedstawiam ravioli z mąki amarantusowej z jagnięciną, ricottą, suszonymi pomidorami i świeżym tymiankiem. Przyrządziłam je w dwóch wersjach – gotowane, polane roztopionym masłem, posypane świeżo startym parmezanem i upieczone w piekarniku. Obie wyszły wyśmienicie. Ugotowane ravioli były bardziej delikatne, rozpływały się w ustach. Upieczone natomiast były super chrupiące. Przyznam, że przydałby się do nich jakiś dip. Nie miałam już dzisiaj jednak na to czasu i tym razem zjedliśmy bez niego. Jeśli będziecie przygotowywać ravioli z mąki amarantusowej pieczone w piekarniku polecam przygotować do nich jakiś ulubiony przez Was sos.

ravioli

Ravioli z mąki amarantusowej z jagnięciną

Przyrządzenie:

Połącz mąki ze sobą, wbij jajka i dodaj szczyptę soli. Zagnieć ciasto. Przyznaję, że trzeba się troszeczkę napracować, ale efekt jest tego wart. Gdy ciasto będzie jednolite i zwarte, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

Jagnięcinę zmiel w maszynce do mięsa. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij szalotki. Dodaj jagnięcinę i smaż mieszając, aż się lekko zarumieni. Dodaj czosnek, tymianek i dopraw mięso solą i pieprzem. Smaż jeszcze 3 minuty. Zdejmij z ognia i ostudź.

Przestudzoną jagnięcinę wymieszaj z serkiem ricotta i suszonymi pomidorami. Dopraw ewentualnie do smaku.

Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na kilka płatów na podsypanej mąką pszenną stolnicy. Na jednym płacie ułóż porcje farszu i przykryj go drugim płatem. Wykrawaj pierożki pamiętając, aby pomiędzy nadzieniem a ciastem nie zostało za dużo powietrza. Powtarzaj tę czynność, aż skończy Ci się farsz i ciasto.

ravioli z mąki amarantusowej

Gotuj ravioli w osolonym wrzątku przez 6 minut i podawaj polane roztopionym masłem, posypane świeżo startym parmezanem i czarnym pieprzem lub piecz pierożki posmarowane roztrzepanym jajkiem, w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 15 – 20 minut. Podawaj z ulubionym dipem.

Smacznego

ravioli

ravioli

ravioli z mąki amarantusowej

 

ravioli z mąki amarantusowej



Kotlety jagnięce z szałwią

Kotlety jagnięce z szałwią Jak wiadomo, dobre danie to nie połączenie jak największej ilości składników i struktur. Oczywiście, często powstają też mistrzowskie potrawy mocno kombinowane, ale nie są one codziennością. Tak naprawdę liczy się wysokiej jakości składnik i nic więcej nie potrzeba. Doprawiony w staranny sposób i należycie przygotowany. Dobry stek na przykład nie potrzebuje […]

Tadżin z jagnięciny

Uwielbiam przygotowywać dania z tadżin (inaczej tagine albo tajine). Potrawy z tego naczynia zawsze wychodzą mi obłędnie pyszne, a tak jakby robią się same. Dodajesz tylko po kolei dobrze skomponowane składniki dania. Uprzednio ze smakiem marynujesz mięso i satysfakcja gwarantowana.



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot