Pita z wieprzowiną w sosie

5 Sie 2013

Pita z wieprzowiną w sosie

Dzisiejsze danie to super szybka propozycja i naprawdę pyszna. Kupiłam chlebek pita ze słonecznikiem i polędwiczkę wieprzową. Polędwiczkę zamarynowałam dzień wcześniej. Do mięsa aby powstał sos, dodałam cebulę, paprykę, ogórki kiszone (od mojej babci – najlepsze) i kilka dodatków, które w ciekawy sposób odmieniły smak mojego sosu i nadały mu bardzo fajną nutę.

Pita z wieprzowiną w sosie

Przyrządzenie:

Polędwiczkę oczyść z błon, umyj, osusz i pokrój najpierw w plastry, a potem w paseczki. Składniki marynaty zamieszaj razem, dodaj mięso i odstaw do lodówki na noc.
Na rozgrzanej oliwie obsmaż mięso na dużym ogniu, krótko, często mieszając. Zdejmij mięso na talerz.
Na tą samą patelnię wrzuć cebulę, paprykę oraz ogórki. Zamieszaj. Dodaj pieprz i kolendrę. Wlej gin i poczekaj aż odparuje. Dodaj musztardę, pomidory oraz sól. Zamieszaj i dodaj mięso. Połącz wszystko razem dokładnie. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i duś sos 15 – 20 minut, kilka razy mieszając.
Lekko skropione wodą chlebki pita przygotuj w tosterze aby były chrupiące.
Do każdego chlebka wkładaj kilka kawałków sera feta oraz sos.

Smacznego

Pita z wieprzowiną
Pita z wieprzowiną
Pita z wieprzowiną


Makrela pieczona

Może po Świętach ryby Wam się nie znudziły albo macie postanowienie noworoczne, aby jeść ich więcej. Makrela pieczona z karczochami, kaparami i pomidorkami cherry to moja propozycja w związku z udziałem w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Niezwykle lekkie, zdrowe i pożywne danie. Makrela Makrela to gatunek silnej, szybko płynącej ryby pelagicznej występującej w wodach północnego Atlantyku […]

Pasta ze śledzi

Pasta ze śledzi to mój kolejny pomysł na przepis ze świeżych śledzi bałtyckich, który powstał w związku z moim udziałem w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Śledzie Gdyby śledzi nie było tak dużo i nie były takie tanie, byłyby uważane za rarytas większy niż kawior czy homary – mawiał Bismarck. Wzięliśmy to sobie do serca: śledź w […]