Pita z wieprzowiną w sosie

5 Sie 2013

Pita z wieprzowiną w sosie

Dzisiejsze danie to super szybka propozycja i naprawdę pyszna. Kupiłam chlebek pita ze słonecznikiem i polędwiczkę wieprzową. Polędwiczkę zamarynowałam dzień wcześniej. Do mięsa aby powstał sos, dodałam cebulę, paprykę, ogórki kiszone (od mojej babci – najlepsze) i kilka dodatków, które w ciekawy sposób odmieniły smak mojego sosu i nadały mu bardzo fajną nutę.

Pita z wieprzowiną w sosie

Przyrządzenie:

Polędwiczkę oczyść z błon, umyj, osusz i pokrój najpierw w plastry, a potem w paseczki. Składniki marynaty zamieszaj razem, dodaj mięso i odstaw do lodówki na noc.
Na rozgrzanej oliwie obsmaż mięso na dużym ogniu, krótko, często mieszając. Zdejmij mięso na talerz.
Na tą samą patelnię wrzuć cebulę, paprykę oraz ogórki. Zamieszaj. Dodaj pieprz i kolendrę. Wlej gin i poczekaj aż odparuje. Dodaj musztardę, pomidory oraz sól. Zamieszaj i dodaj mięso. Połącz wszystko razem dokładnie. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i duś sos 15 – 20 minut, kilka razy mieszając.
Lekko skropione wodą chlebki pita przygotuj w tosterze aby były chrupiące.
Do każdego chlebka wkładaj kilka kawałków sera feta oraz sos.

Smacznego

Pita z wieprzowiną
Pita z wieprzowiną
Pita z wieprzowiną


Dorsz pieczony z szałwią

Dorsz pieczony z szałwią i boczkiem Dorsza jadamy dość często. To jedna z najbardziej popularnych ryb bałtyckich. Chciałam przyrządzić go w sposób szybki i pyszny. Tak powstał dorsz pieczony z szałwią i boczkiem. Jak się zapewne domyślacie ten przepis powstał w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Dorsz  Mięso dorsza jest białe, soczyste, delikatne, […]

Szproty na ostro

Szproty na ostro Nie dziwi Cię to zapewne, że w kolejnym moim przepisie rolę główną pełnią ryby. Powodem tego jest fakt, że już od ponad roku biorę udział w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Tym razem przygotowałam super prosty przepis – szproty na ostro z sosem aioli. Serdecznie zapraszam. Szprot Mięso tej małej rybki jest białe i […]



[instagram-feed]