Pierś kaczki z wiosennymi warzywami

11 Maj 2015

Na targu możemy już rozkoszować się widokiem wielu młodych wspaniałych warzyw i owoców. Szparagi, botwina, młode ziemniaki czy rabarbar. Uwielbiam wiosnę! Podczas mojej ostatniej wizyty na targu kupiłam świeżutką pierś kaczki. Bardzo chciałam połączyć ją z wiosennymi smakami, dlatego przygotowałam danie, które Wam dzisiaj prezentuję. Młode ziemniaki, zielone szparagi, rukola i twardy ser kozi w sosie miodowo – musztardowym, idealnie skomponowały się z delikatnym mięsem kaczki.

pierś kaczki

Pierś kaczki z wiosennymi warzywami

Przyrządzenie:

Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź.

Ze szparagów odetnij twarde końcówki, umyj szparagi, przekrój wzdłuż na pół i ugotuj na parze. Przełóż do zimnej wody (najlepiej z lodem), aby nie straciły koloru i jędrności.

Zmiksuj (najlepiej blenderem) składniki na sos. Dolej trochę wody, jeśli jest za gęsty.

Świeżą pierś kaczki umyj pod zimną wodą i osusz. Usmaż na rozgrzanej patelni, od strony skóry, aż będzie złocista i chrupiąca. Posól i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem z obu stron. Przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piecz 10 – 15 minut, aż pierś kaczki będzie gotowa – w środku soczysta i miękka. Odłóż na chwilę, aby “odpoczęła”.

W misce wymieszaj gorące ziemniaki pokrojone na ćwiartki, odcedzone szparagi, pokrojony w kostkę ser kozi, rukolę i sos (wlej tyle ile uważasz :). Na talerzu połóż warzywa, a na nich pokrojoną w plasterki kaczkę. Ją także polej sosem.

Możesz przygotować każdemu swoją porcję. Ja dzisiaj podałam wszystko na jednym talerzu, z którego każdy nakładał sobie na swój.

Smacznego

pierś kaczki

pierś kaczki



Kotlety rybne ze śledzia

Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak “przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to […]

Ravioli z łososiem bałtyckim

Mikołajki już jutro. W prezencie dla swoich bliskich i siebie przygotujcie z tej okazji wyjątkową kolację. Proponuję ravioli z łososiem bałtyckim i serkiem mascarpone z ziołami, polane palonym masłem z prażonymi orzechami włoskimi. Zapewne będzie to idealna okazja do spędzenia wspólnego czasu. To również zdrowe i pyszne danie dla dzieci – z przyjemnością patrzę jak […]