Piernik staropolski dojrzewający

10 Lis 2015

Wydawać się może, że do Świąt Bożego Narodzenia jeszcze daleko. A zostało już tylko 1,5 miesiąca! Najwyższy to zatem czas, aby przygotować ciasto na piernik staropolski dojrzewający. Potrzebuje on poleżeć w zimnie od 4 do 6 tygodni. Jego przygotowanie nie jest w ogóle trudne i czasochłonne, dlatego warto poświęcić mu chwilę, aby móc podzielić się pysznym piernikiem ze swoimi najbliższymi podczas Świąt Bożego Narodzenia.

Jako dodatki proponuję powidła śliwkowe oraz krem z orzechów włoskich. Autorką kremu jest Tosia z bloga burczymiwbrzuchu. Jego smak idealnie komponuje się z piernikiem i powidłami śliwkowymi.

Piernik staropolski dojrzewający

Piernik staropolski dojrzewający

Piernik staropolski dojrzewający

ciasto na piernik staropolski

Piernik staropolski dojrzewający

Przyrządzenie:

Do rondelka wlej miód, włóż masło oraz wsyp cukier. Podgrzej i rozpuść całość na małym ogniu, mieszając. Uważaj, aby nie przypalić.

Mąkę przesiej do miski. Wlej rozpuszczone masło z miodem i cukrem. Gdy wystygnie, zagnieć wszystko dokładnie.

Wlej mleko, wbij jajka, wsyp sól, sodę oczyszczoną i przyprawę piernikową. Zagnieć ciasto bardzo dokładnie. Ja używam do tego robota kuchennego, zdecydowanie ułatwia sprawę 😉

Przełóż ciasto do naczynia, np. glinianego. Przykryj ręcznikiem bawełnianym i wstaw do lodówki lub chłodne miejsce (spiżarka, piwniczka) na około 5 tygodni.

Po tym czasie będziemy piec piernik. Napiszę zatem co dalej za około 5 tygodni 🙂

Piernik staropolski dojrzewający

Ciasto na piernik staropolski

Na trzy lub cztery dni przed Wigilią ciasto podziel na trzy równe części. Zagnieć chwilę rękami. Formę do pieczenia o wymiarach 12×30 albo 12×40 wyłóż papierem do pieczenia i włóż jedną część ciasta. Wyrównaj w brytfance i wstaw do piekarnika nagrzanego na 170 stopni.

Pieczenie

Piecz każdy kawałek oddzielnie przez około 30 minut, w zależności od wielkości foremki. Wykałaczką sprawdź czy ciasto jest dobre – patyczek musi być suchy, ale spód ciasta powinien być miękki. Wystudzone kawałki piernika obłóż papierem do pieczenia – każdy oddzielnie. Wszystkie trzy razem zawiń folią aluminiową i odstaw na 2 – 3 dni.

Jeśli piekłaś/piekłeś ciasto w mniejszej foremce to prawdopodobnie najlepiej będzie, gdy każdy kawałek przetniesz wzdłuż na pół i powstanie wtedy 6 części – na 2 pierniki.

Przygotuj krem orzechowy. Przebrane z łupinek orzechy włoskie zmiksuj na proszek. Wsyp cukier puder i utrzyj razem z orzechami. W rondelku podgrzej śmietankę z ziarenkami i laską wanilii. Skórkę wanilii wyciągnij. Stopniowo wlewaj letnią kremówkę i ponownie zmiksuj składniki kremu, do ich dokładnego połączenia. Masa powinna być gładka i lśniąca. Odstaw do ostudzenia.

Dolny blat piernika przełóż powidłami, nałóż drugi blat i posmaruj go masą orzechową i przykryj trzecim blatem. Ostrym nożem wyrównaj boki piernika. Zawiń go w folię aluminiową i zostaw na minimum 4 godziny (lub na noc).

Po tym czasie przygotuj polewę czekoladową. Do aluminiowej miski włóż czekoladę z masłem. Miskę połóż na garnuszku z gotującą się wodą. Łyżką mieszaj czekoladę z masłem, aż całkowicie się rozpuszczą i połączą.

Wierzch i boki piernika posmaruj czekoladą, posyp pokruszonymi orzechami włoskimi i odstaw do ostygnięcia. Piernik staropolski zawiń w folię aluminiową lub od razu podawaj.

Smacznego

Piernik staropolski dojrzewający

Piernik staropolski dojrzewający

Piernik staropolski dojrzewający

Piernik staropolski dojrzewający



Sernik z wiśniami

Jak wiecie, dosyć rzadko przygotowuję desery i piekę ciasta. Nie przepadam za słodkościami, zdecydowanie wolę wytrawne smaki. Zbliżają się jednak święta Wielkanocne czyli spotkania rodzinne przy stole. Nie może zatem zabraknąć ciasta. Na tę okazję postanowiłam przygotować sernik z wiśniami na kruchym spodzie. Można go nazwać tartą sernikową. Mistrzem cukiernictwa nie jestem, a ciasto wyszło […]

Piernik z marchewki

Jak wyglądają Wasze Święta Bożego Narodzenia? W moim domu Święta są zawsze rodzinne i wyjątkowe. Ten czas kojarzy mi się bardzo ciepło, mimo pogody zimowej. We wspomnieniach o Świętach mam obrazy, uczucia i oczywiście zapachy. Jakie? Zdecydowanie są to aromatyczne goździki, imbir, pomarańcza i pierniki! Z dziećmi co roku pieczemy pierniczki i wieszamy je na […]