Penne z bobem, botwinką i kiełbasą

25 Cze 2014

Tak ostatnio stęskniłam się za makaronami, że dzisiaj jeszcze jeden przepis, tym razem z penne. Chyba już milion razy pisałam Wam, że kocham bób. Po raz milion pierwszy napiszę – kocham bób!. Dlatego nie mogło być inaczej niż połączyć ulubiony makaron z bobem. Dołączyła do nich uwielbiana także przeze mnie botwinka. Wprost bombowo wpasowała się w to towarzystwo francuska kiełbasa z włoskimi orzechami. A sos Tabasco® wydobył z tych wszystkich dodatków niesamowite smaki i powstało danie idealne. Proste, szybkie i mega pyszne – penne z bobem, botwinką i kiełbasą.

penne z bobem

Penne z bobem, botwinką i kiełbasą

Przyrządzenie:
Bób ugotuj w osolonej wodzie z umytym koperkiem. Odcedź i po ostudzeniu obierz ze skórki.
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
Umytą i osuszoną botwinkę pokrój na mniejsze kawałki. Kiełbasę obierz ze skórki i pokrój w paseczki.
Połowę bobu zmiksuj z mleczkiem kokosowym, 3 łyżkami wody z gotowania makaronu, Parmezanem, czosnkiem, solą, pieprzem i kilkoma kroplami sosu Tabasco® (ilość zależy od Twoich upodobań do ostrych potraw).
Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę. Dodaj kiełbasę i smaż, aż tłuszcz się z niej prawie wytopi. Dodaj botwinkę i smaż około 7 minut mieszając, aż będzie miękka. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Dodaj pozostały bób i smaż razem około 3 minuty.
Do składników na patelnię dodaj zmiksowany bób z dodatkami. Zamieszaj dokładnie i dodaj odcedzony makaron.
Raz jeszcze zamieszaj wszystko i ewentualnie dopraw do smaku.
Penne z bobem podawaj posypany startym serem Parmezan i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego
penne z bobem
penne z bobem
penne z bobem
penne z bobem



Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami

Jako moi czytelnicy doskonale pewnie wiecie, że jestem wielką fanką kuchni włoskiej, w związku z tym także wszelkich makaronów. Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii to jedno z ulubionych dań mojej rodziny, a co bardzo mnie cieszy, szczególnie dzieci. Zajadają się tymi pierożkami, aż miło patrzeć! Spróbujcie ich koniecznie, a na pewno polubicie […]

Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot