Muszle zapiekane z krewetkami i cykorią w sosie piwnym

2 Paź 2013

Muszle zapiekane z krewetkami i cykorią w sosie piwnym

Trzeci przystanek w mojej makaronowej podróży po Europie znajduje się w Belgii.
Nie krótko zastanawiałam się, jaką makaronową potrawę przygotować, ponieważ kuchnia belgijska nie słynie raczej z zamiłowania do potraw z makaronem.
Podstawą kuchni belgijskiej są dwa produkty – cykoria i piwo. Jada się również mnóstwo frytek, potraw z ziemniaków, dziczyznę, owoce morza i grzyby. Idealną przekąską do piwa są różnorodne sery. W ich kuchni nie może również zabraknąć wędlin i musztardy.
Moja belgijska wariacja na temat makaronu udała się wyjątkowo i pysznie.
Proponuję muszle makaronowe faszerowane usmażoną cykorią z czosnkiem i krewetkami, zapieczone z sosem z belgijskiego piwa (nazwa niezbyt ładna, ale piwo pyszne – Delirium Tremens), sera Baas Gansendonck i musztardy.
Wybrałam belgijski ser Baas Gansendonck, ponieważ podczas dojrzewania przemywany jest belgijskim piwem Gansendonckbier. Nabiera wtedy wyrazistego aromatu i intensywnego smaku. To pół-miękki ser z surowego mleka owczego, który pokryty jest żółto-pomarańczową skórką, a wnętrze ma jasne i elastyczne. Produkowany jest na farmie w północnej GodvergetenZeleLangestraat w regionie Flandria w Belgii. Polecam go, bo jest naprawdę wyjątkowy.
Piwo natomiast, które pasuje mi do tej kombinacji, to Delirium Tremens. To mocne piwo gorzkie z nutą pieprzową, o bardzo agresywnym smaku. Poza smakiem, który jest wyjątkowy, bardzo podoba mi się butelka – stylizowana na ceramiczną i etykieta w tonacji błękitno-różowej z charakterystycznymi słoniami.
Do mieszanki sera i piwa proponuję musztardę Dijon – uwierzcie, to połączenie smaków jest niesamowite. Zresztą, koniecznie spróbujcie tego w domu.
Muszle są oczywiście kupione, niestety nie mam jeszcze takich zdolności kulinarnych aby przygotować je sama. Kupiłam jednak te z wysokiej jakości mąki i do tego w 3 kolorach – czarnym, czerwonym i zielonym.

Muszle zapiekane z krewetkami i cykorią w sosie piwnym

Przyrządzenie:
Muszle ugotuj al dente.
Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek i dodaj cykorię. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Smaż aż cykoria zmięknie i na 1 minutę wrzuć oczyszczone i obrane krewetki. Dopraw do smaku.
W rondelku rozgrzej masło i dodaj ser. Mieszaj aż się roztopi i dolej piwo. Gotuj około 5 minut cały czas mieszając. Dodaj musztardę. Gotuj jeszcze chwilkę razem.
Do muszli włóż cykorię i po jednej krewetce. Polej sosem piwno – serowym i włóż po kawałku skórki z sera, która się nie roztopiła.
Belgijskie muszle ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut.
Przepyszne są gorące, ale letnie smakują równie wybornie. Możesz je posypać posiekaną świeżą szałwią.
Eet smakelijk!
muszle zapiekane z krewetkami
muszle zapiekane z krewetkami
muszle zapiekane z krewetkami
muszle zapiekane z krewetkami


Makaron ze szprotkami w sosie śródziemnomorskim

Jak wspaniale, że możemy już jeść kolacje na tarasie! Piękna pogoda rozbudza wyobraźnię i kolejny mój przepis z Naturalnie Bałtyckie jest w stylu śródziemnomorskich wakacji. Przygotowałam makaron ze szprotkami bałtyckimi, pomidorami, kaparami i dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Jeśli nie uda Ci się kupić świeżych szprotek, śmiało możesz użyć podwędzanych w oleju, z puszki. Również […]

Makaron z flądrą i pesto

Projekt Naturalnie Bałtyckie i kolejny pomysł na przepis z rybą bałtycką. Tym razem stornia czyli inaczej mówiąc flądra. W tym poście pokażę Wam jak przygotować makaron z flądrą i domowym zielonym pesto, ale zanim będzie przepis, sprawdźcie jak można odróżnić flądrę od turbota. Nie jest to prosta sprawa, ale jest kilka cech charakterystycznych obu tych […]



[instagram-feed]