Makaron z łososiem, żurawiną i szpinakiem

8 Gru 2013

II miejsce w konkursie organizowanym przez kuchnię+ i wspaniałe nagrody, które dostałam, zainspirowały mnie do stworzenia tego przepisu. Tematem konkursu była żurawina amerykańska. Kilka opakowań również dostałam, dlatego trochę “pokombinuję” z tym bardzo zdrowym i pysznym owocem. Tym razem jest to makaron z łososiem i żurawiną. Zgłosiłam go także do konkursu na portalu gotujmy.pl – makaronowy konkurs Mamma Mia.
A i jeszcze jedna rzecz. Od jakiegoś czasu pod przepisem wstawiam żółty przycisk Cook’d. Jeśli ugotujecie danie z mojego bloga, zróbcie mu zdjęcie i wciśnijcie ten przycisk. Nastąpi przekerowanie na stronę cooklet.com, gdzie będziecie mogli opublikować swoje zdjęcie dania mojego przepisu. To bardzo fajna platforma skupiająca ludzi, którzy uwielbiają gotować i dzielą się swoją pasją z innymi. Serdecznie Was tam zapraszam.

makaron z łososiem

Makaron z łososiem, żurawiną i szpinakiem

Przyrządzenie:
Makaron ugotuj prawie al dente, w osolonej wodzie.
Mleko zamieszaj z serkiem ricotta.
Na rozgrzanej oliwie podsmaż krótko czosnek i po chwili dodaj żurawinę. Smaż około 5 minut i dodaj łososia. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Smaż rybę, delikatnie mieszając, aby się nie rozpadła. Gdy będzie miała złotobrązowy kolor, dodaj ricottę z mlekiem.
Dodaj liście szpinaku i mieszaj aż zmniejszy swoją objętość. Na koniec dodaj orzechy włoskie.
Zamieszaj sos dokładnie i ewentualnie dopraw do smaku.
Odcedzony makaron połącz z sosem.
Podawaj ze świeżo startym parmezanem.
 
Smacznego! 🙂
makaron z łososiem
makaron z łososiem


Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami

Jako moi czytelnicy doskonale pewnie wiecie, że jestem wielką fanką kuchni włoskiej, w związku z tym także wszelkich makaronów. Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii to jedno z ulubionych dań mojej rodziny, a co bardzo mnie cieszy, szczególnie dzieci. Zajadają się tymi pierożkami, aż miło patrzeć! Spróbujcie ich koniecznie, a na pewno polubicie […]

Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot