Projekt Naturalnie Bałtyckie i kolejny pomysł na przepis z rybą bałtycką. Tym razem stornia czyli inaczej mówiąc flądra. W tym poście pokażę Wam jak przygotować makaron z flądrą i domowym zielonym pesto, ale zanim będzie przepis, sprawdźcie jak można odróżnić flądrę od turbota. Nie jest to prosta sprawa, ale jest kilka cech charakterystycznych obu tych ryb, które pomogą Wam to zrobić.
Jak odróżnić podobne ryby – stornię (potocznie flądra), od turbota?
Stornia osiąga 20-30 cm długości (bałtycka). Jest mniejsza od turbota. Guzki, czyli wyrostki kolczaste ma inaczej rozmieszczone niż turbot. Są one rozłożone wzdłuż płetwy grzbietowej i płetwy brzusznej. Stornia jest jaśniejsza od turbota, ma barwę od żółto szarej z zielonym odcieniem do brunatnej. Flądra ma jeszcze plamki rdzawe i jasne na stronie ocznej, turbot ich nie ma.
Turbot jest większy od storni, długość ciała do 55 cm (bałtycki).
Turbot ma dużo twardych guzowatych kosteczek – wyrostków kolczastych po stronie ocznej, (Flądra wzdłuż płetwy grzbietowej i brzusznej).
Barwa turbota jest ciemniejsza szara do brunatno zielonej.
Makaron z flądrą i domowym zielonym pesto
Przyrządzenie:
Ze storni wytnij filety – każda z nich ma ich cztery. Posól i posyp pieprzem z dwóch stron.
Przygotuj pesto.
Do miksera wrzuć uprzednio uprażone na suchej patelni orzeszki pinii, parmezan i czosnek. Zmiksuj blenderem tak, aby orzeszki były jeszcze wyczuwalne podczas jedzenia. Dodaj listki bazylii i dolej oliwę z oliwek, dopraw solą i pieprzem i zmiksuj na gładką konsystencję. Ewentualnie dolej trochę ciepłej wody. Odstaw na bok.
Plasterki szynki połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz, aż staną się rumiane i chrupiące. Wyjmij z piekarnika i odstaw na bok.
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku tak, aby był al dente. Odcedź i połącz z zielonym pesto.
Pod koniec gotowania makaronu, obok na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż filety storni z dwóch stron krótko, po około 2 minuty.
Na talerzach połóż porcje makaronu z pesto i usmażone filety flądry. Na górę pokrusz plasterki szynki Serrano.
Podawaj od razu.
Smacznego
Przepis ten powstał w związku z moim uczestnictwem w projekcie Naturalnie Bałtyckie.
Więcej: