Lasagne serowe z chorizo i warzywami

8 Paź 2014

Moi najmilsi wybaczcie mi moją długą nieobecność na blogu. Takiej przerwy w pisaniu chyba jeszcze nie miałam. Weekend był cudowny, pełen spotkań i biesiad z przyjaciółmi. – takie uwielbiam najbardziej. Poza tym piękna jesienna pogoda sprawiła, że jak najwięcej chcę z niej czerpać i jak najdłużej cieszyć się z ciepłych dni i ogrzewających promieni słońca. Dlatego prawie każdą możliwą chwilę spędzam na spacerach z moimi dziećmi.
Dzisiaj jednak zmobilizowałam się i zasiadłam na dłużej przed komputerem. I piszę przepis na lasagne serowe. Tak, wiem, że nie jest to w ogóle danie dietetyczne, ale co tam, czasem można się porządnie najeść. Poza tym ja tak uwielbiam sery…

lasagne serowe

Lasagne serowe z chorizo i warzywami

Przyrządzenie:
Sery rozpuszczaj powoli w rondelku, na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Na koniec dolej mleko i połącz całość.
W drugim rondelku podgrzej pomidorki koktajlowe wraz z zalewą. Zmiksuj i dodaj porwane listki bazylii.
Na suchej rozgrzanej patelni podsmaż chorizo. Dodaj szalotki i smaż około 5 minut. Dodaj pieczarki i łyżkę masła. Mieszaj i smaż kolejne 5 minut. Dopraw całość pieprzem. Nie sól, bo sery pleśniowe są dostatecznie słone. Dodaj seler naciowy i smaż ostatnie 3 minuty.
W naczyniu do zapiekania rozsmaruj łyżkę passaty z pomidorków koktajlowych. Połóż płat lasagne, na nim porcję sosu serowego (tak, aby pokryć dobrze cały płat, ale nie grubą warstwą), porcję farszu z patelni i kolejny płat. Powtórz tę czynność, aż do końca naczynia. Na górze polej sos serowy tak, aby dobrze pokryj płaty makaronu. Na górze połóż jeszcze porcję passaty.
Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz 20 minut. Zdejmij folię i piecz lasagne jeszcze 5 – 10 minut. Lasagne serowe jest gotowe:)
Podawaj gorące.
Smacznego!:)
lasagne serowe


Japchae i warsztaty ze Smaczna Korea

Miałam niedawno niebywałą przyjemność wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych z kuchnią koreańską. Nie mogłam doczekać się tego wydarzenia, ponieważ bardzo lubię azjatyckie smaki, a kuchni koreańskiej nie znałam za dobrze. Wiedziałam jedynie tyle, że jest zdrowa i pyszna. Lekcję gotowania poprowadziła Inessa Kim, którą znałam ze względu na jej uczestnictwo w polskim programie Top Chef. […]

Małże w sosie o smaku wakacji z odrobiną Saskiej

Piękna pogoda za oknem nastraja mnie wakacyjnie. Wspominam przebyte podróże i planuję kolejne. Każda z nich związana jest oczywiście z kulinariami. I tak oto przypominając sobie podróże do Portugalii zawsze na pierwszym miejscu są małże w sosie z  białego wina, czosnku, chili, soku z cytryny i kolendry. Uwielbiam to danie, mogłabym jeść je niemal codziennie. […]



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot