Krabowe ciasteczka i Złoto Hiszpanii

Krabowe ciasteczka i Złoto Hiszpanii

Zostałam zaproszona do wzięcia udziału w konkursie „ZŁOTO HISZPANII Kulinarna biżuteria”, którego organizatorem jest właśnie firma ZŁOTO HISZPANII. Zadanie konkursowe polega na wykonaniu, opisaniu i sfotografowaniu autorskiego dania typu tapas przygotowanego w oparciu o typowe składniki i dania kuchni hiszpańskiej. Wygrana jest wymarzona, bo to weekendowy wyjazd do Barcelony wraz z atrakcjami kulinarnymi i winiarskimi, w tym z wizytami w najlepszych tapas barach. I jak tu nie podjąć wyzwania?
Uwielbiam Hiszpanię i kuchnię hiszpańską, dlatego z przyjemnością będę w najbliższym czasie „ćwiczyła” i próbowała przygotowywać różne tapas, aby finalnie wybrać to najlepsze na konkurs.

Miałam okazję posmakować hiszpańskich pyszności podczas czwartkowego spotkania w tapas barze Złoto Hiszpanii na Pl. Wilsona w Warszawie. Cudowne miejsce! Wszystko niesamowite, najwyższej jakości produkty, no i moje ukochane owoce morza! Zachwycił mnie wygląd świeżutkiego tuńczyka czy żabnicy, pięknych krewetek i małży św. Jakuba.  Są też oczywiście najpyszniejsze sery hiszpańskie, oliwki, oliwy i wina. Ogromne wrażenia smakowe zrobiła na mnie najlepsza szynka na świecie – JOSELITO Gran Reserva. Nigdy lepszej nie jadłam i przypuszczam, że już nigdzie nie zjem. W tak wspaniałym sklepie nie mogło oczywiście zabraknąć trufli – dla mnie dopełnienie idealne. Gdybym mogła robiłabym zakupy tylko tam, a najchętniej to bym tam zamieszkała. Koniecznie odwiedźcie jeden z trzech sklepów i tapas barów w Warszawie – nie pożałujecie, a nawet będziecie mi dziękować za polecenie tak wyjątkowego miejsca.

Krabowe ciasteczka
złoto hiszpanii

I kilka zdjęć Ewy Kubickiej.

Zapraszam Was na pierwsze moje tapas – krabowe ciasteczka. Wyszły przepyszne. Zdjęcia robiłam, gdy już robiło się ciemno na dworze, dlatego niestety nie oddają w pełni ich wspaniałego smaku. Mam jednak nadzieję, że mi uwierzycie i spróbujecie tego w domu

Krabowe ciasteczka

krabowe ciasteczka

Składniki (na 12 ciasteczek):
na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej typ 450
  • 70 g masła
  • szczypta soli
  • zimna woda

na nadzienie:

  • 1 łyżka hiszpańskiej oliwy z oliwek
  • 100 g sera Manchego świeżo startego
  • 170 g mięsa z kraba z puszki
  • 2 posiekane cebule szalotki
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 100 ml hiszpańskiego wina białego wytrawnego
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • posiekana natka pietruszki (około 2 łyżki)
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przyrządzenie:

Nastaw piekarnik na 190 stopni.
Podgrzej oliwę z oliwek na patelni. Nie podgrzewaj jej za mocno, aby się nie przypaliła. Dodaj szalotki i smaż około 5 minut, aż się zeszklą. Dodaj czosnek i smaż razem 30 sekund. Dolej wino i gotuj, aż prawie w całości wyparuje.
W misce ubij lekko trzepaczką jajka. Dolej mleko i wymieszaj. Dodaj mięso z kraba, ser Manchego, natkę pietruszki i ostudzoną cebulkę z czosnkiem z patelni. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Połącz mąkę z solą. Dodaj masło. Nożem pokrój na mniejsze kawałki i rękami połącz masło z mąką. Powstanie coś na wygląd piasku. Dolej zimną wodę, aby można było ugnieść ciasto. Rozwałkuj je dość cienko. Wykrawaj mniejsze części i wyłóż w foremkach do pieczenia.
Mieszankę krabową nałóż do foremek tak, aby nie wylewała się ponad nie.
Piecz ciasteczka około 30 minut, aż staną się brązowe z wierzchu.
Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki. Można je jeść na ciepło lub na zimno.
Smacznego! Ole!
krabowe ciasteczka
krabowe ciasteczka