Kotlety jagnięce z kurkami i zielonym groszkiem

17 Lip 2015

Jagnięcina to bardzo delikatne i pyszne mięso. Nie przygotowuję jej zbyt często, bo nie jest niestety tania. Czasem jednak można sobie pozwolić i stworzyć iście królewskie danie. Kotlety jagnięce z pęczakiem, sosem z kurek i zielonego groszku wprost rozpływają się w ustach. Grillowana cukinia i ser halloumi sprawiają, że ta potrawa jest totalnie wyjątkowa. Wszystko gra ze sobą doskonale.

kotlety jagnięce

Kotlety jagnięce z kurkami, zielonym groszkiem i smażonym serem halloumi

Przyrządzenie:

Kotlety jagnięce umyj pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Wymieszaj składniki marynaty i włóż kotlety. Marynuj co najmniej 3 godziny, najlepiej wstaw do lodówki na noc.

kotlety jagnięce

Mięso wyjmij z lodówki 30 minut przed smażeniem.

Kaszę pęczak ugotuj według instrukcji na opakowaniu i odcedź. Odstaw.

Kurki oczyść. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Zeszklij posiekaną cebulę szalotkę. Dodaj zielony groszek. Smaż 5 minut. Dodaj kurki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż kolejne 5 minut. Dolej śmietankę i podgrzewaj na minimalnym ogniu.

Ser halloumi pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm. Cukinię umyj, odetnij końcówki i pokrój w plastry o grubości około 2 cm.

Rozgrzej patelnię grillową. Na patelnię połóż kotlety jagnięce, obok plastry sera halloumi i cukinii. Zapewne nie zmieszczą się wszystkie porcje za jednym razem, dlatego smaż wszystko porcjami. Kotlety jagnięce smaż po około 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane zewnątrz, a w środku miękkie i soczyste.

Na drugiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj kaszę pęczak, posiekany tymianek i miętę. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.

Na talerzu połóż porcję kaszy z ziołami, kotlety jagnięce i polej je sosem z kurek i zielonego groszku. Obok połóż grillowane plastry cukinii z serem halloumi.

Podawaj od razu, gorące.

Smacznego

kotlety jagnięce

kotlety jagnięce

kotlety jagnięce

kotlety jagnięce

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Kotlety jagnięce z kurkami i zielonym groszkiem
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
2.51star1star1stargraygray Based on 3 Review(s)


Kotlety jagnięce z szałwią

Kotlety jagnięce z szałwią Jak wiadomo, dobre danie to nie połączenie jak największej ilości składników i struktur. Oczywiście, często powstają też mistrzowskie potrawy mocno kombinowane, ale nie są one codziennością. Tak naprawdę liczy się wysokiej jakości składnik i nic więcej nie potrzeba. Doprawiony w staranny sposób i należycie przygotowany. Dobry stek na przykład nie potrzebuje […]

Tadżin z jagnięciny

Uwielbiam przygotowywać dania z tadżin (inaczej tagine albo tajine). Potrawy z tego naczynia zawsze wychodzą mi obłędnie pyszne, a tak jakby robią się same. Dodajesz tylko po kolei dobrze skomponowane składniki dania. Uprzednio ze smakiem marynujesz mięso i satysfakcja gwarantowana.



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot