Kokardki z wędzonym łososiem i oliwkami, z anchois

17 Paź 2013

Moja druga propozycja na danie z makaronem Lubelli, które zgłaszam do konkursu dla blogerów “Makaronowe inspiracje Lubelli”, to kokardki z wędzonym łososiem.

Danie jest bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu, a do tego naprawdę bardzo pyszne.
Do łososia postanowiłam dodać również oliwki zielone faszerowane anchois, a sos natomiast to połączenie śmietanki z twardym kozim serem pleśniowym. Jak wiecie, moi rodzice przywieźli mi sporo delikatesów ze swoich ostatnich wojaży i właśnie te produkty wykorzystałam w moim daniu – oliwki i ser prosto z Hiszpanii! Ole!

kokardki z wędzonym łososiem

Kokardki z wędzonym łososiem i oliwkami, z anchois

Przyrządzenie:
Makaron ugotuj prawie al dente.
Na roztopionym masełku kozim zeszklij cebulkę. Dolej wino i poczekaj aż odparuje. Dodaj oliwki i cukinię. Dopraw solą i pieprzem. Zamieszaj i smaż około 3 minuty. Dolej śmietankę, zamieszaj, wciśnij sok z cytryny i dodaj starty ser. Raz jeszcze dokładnie zamieszaj.
Dodaj pokrojonego w paseczki łososia wędzonego. Gotuj razem chwilkę.
Odcedzony makaron kokardki dodaj do sosu. Zamieszaj dokładnie lecz delikatnie. Ewentualnie dopraw do smaku.
Makaron podawaj posypany posiekanym szczypiorem oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!
Kokardki z wędzonym łososiem


Ravioli z ragout z kaczki wypełnione ziemniakami i ricottą

W ramach kampanii “To jest nasz drób! Wysoka jakość, europejska gwarancja”, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Cristinę Catese i Sebastiana Krauzowicza. Gotowaliśmy same pyszności z drobiem. Moim faworytem został przepis na ravioli z ragout z kaczki, autorstwa Cristiny. W tym wpisie Wam go prezentuję i bardzo polecam przygotować go w domu. Gwarantuję, […]

Japchae i warsztaty ze Smaczna Korea

Miałam niedawno niebywałą przyjemność wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych z kuchnią koreańską. Nie mogłam doczekać się tego wydarzenia, ponieważ bardzo lubię azjatyckie smaki, a kuchni koreańskiej nie znałam za dobrze. Wiedziałam jedynie tyle, że jest zdrowa i pyszna. Lekcję gotowania poprowadziła Inessa Kim, którą znałam ze względu na jej uczestnictwo w polskim programie Top Chef. […]