Kasza z bobem i fetą

18 Lip 2016

Uwielbiam kasze! Kasza bulgur jest jedną z moich ulubionych. Wolę ją w wersji drobnej i taką właśnie wykorzystałam w tym przepisie. Kasza z bobem i fetą to bardzo proste w wykonaniu danie, ale niezwykle pyszne, zdrowe i pożywne. Olej arganowy nadaje potrawie fajny, orzechowy smak. Wszystkie smaki świetnie się ze sobą komponują, słodka papryka wędzona była też zdecydowanie dobrym pomysłem. Zapraszam na kolejny przepis z wykorzystaniem ukochanego przeze mnie bobu.

kasza z bobem

Kasza bulgur z bobem i fetą

Kasza z bobem, fetą i orzechami brazylijskimi

Przyrządzenie:

Kaszę bulgur przygotuj na sypko.

Bób ugotuj. Po ostudzeniu obierz. Możesz podjadać 😉

Orzechy brazylijskie posiekaj niezbyt drobno i upraż na suchej patelni.

Listki świeżej mięty pokrój w paseczki.

W misce wymieszaj kaszę bulgur, bób i orzechy brazylijskie. Dodaj pokruszony ser feta, wlej olej arganowy i sok z cytryny. Dodaj paseczki listków mięty. Dopraw całość świeżo zmielonym czarnym pieprzem i słodką papryką wędzoną. Całość dokładnie wymieszaj.

Kaszę z bobem i fetą możesz podać jako danie główne lub jako dodatek do mięsa czy ryby. Moja porcja była dodatkiem do pieczonego sandacza, na którego przepis zapraszam tutaj.

Smacznego

kasza z bobem

Kasza bulgur z bobem i fetą

kasza z bobem

Kasza z bobem i fetą

kasza z bobem

Kasza bulgur z bobem i fetą

kasza z bobem

Kasza z bobem i fetą i pieczony sandacz

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Kasza z bobem i fetą
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)


Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami

Jako moi czytelnicy doskonale pewnie wiecie, że jestem wielką fanką kuchni włoskiej, w związku z tym także wszelkich makaronów. Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii to jedno z ulubionych dań mojej rodziny, a co bardzo mnie cieszy, szczególnie dzieci. Zajadają się tymi pierożkami, aż miło patrzeć! Spróbujcie ich koniecznie, a na pewno polubicie […]

Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]