Karp zapiekany w białym winie

23 Gru 2014

Już jutro Wigilia, a ja nie przedstawiłam Wam żadnego świątecznego przepisu. Nadrabiam zatem zaległości i zapraszam na moją wersję wigilijnego karpia – karp zapiekany w białym winie. Oczywiście lubię tę rybę podaną tradycyjnie –  smażoną na świątecznym oleju rzepakowym, ale ta wersja jest wyjątkowo dobra. I wdzięczniejsza w wykonaniu. Nie musisz stać nad patelnią i smażyć ryby tylko wkładasz do piekarnika i “same się robią”. Przyznam, że wkurzają mnie te ogromne ilości ości w karpiu, ale raz na rok można się trochę pomęczyć. Karp zapiekany w białym winie wart jest spróbowania i nie zdziwię się, gdy na stałe zagości na Waszych wigilijnych stołach.

Ten przepis to zapowiedź mojej współpracy z hipermarketem E.Leclerc Radom. W tym roku nakręciliśmy sporo filmów dla Was, przygotowaliśmy wiele dobrych przepisów i dań i, nie ukrywam, spędziliśmy mnóstwo wspaniałych chwil w trakcie wspólnych dni pracy. Karp zapiekany w białym winie był jednym z tych przepisów. Pod przepisem możecie obejrzeć film, na którym przygotowuję to danie.

karp zapiekany

Karp zapiekany w białym winie

Przygotowanie:

Wymieszaj cebulę, czosnek i zioła. Natrzyj dzwonki karpia. Przełóż je do naczynia, jedno na drugim. Zalej winem, przykryj i odstaw w chłodnym miejscu na 1,5 godziny.

Nastaw piekarnik na 180 stopni. Przełóż rybę do naczynia żaroodpornego, skrop połową masła i winem z marynaty. Włóż do piekarnika i piecz, aż się zarumieni.

Wyjmij rybę, posyp bułką tartą i polej resztą masła. Ponownie włóż do piekarnika i piecz, aż bułka i masło nabiorą złotej barwy. Podawaj od razu.

Smacznego

I jeszcze film:

karp zapiekany

karp zapiekany



Sernik z wiśniami

Jak wiecie, dosyć rzadko przygotowuję desery i piekę ciasta. Nie przepadam za słodkościami, zdecydowanie wolę wytrawne smaki. Zbliżają się jednak święta Wielkanocne czyli spotkania rodzinne przy stole. Nie może zatem zabraknąć ciasta. Na tę okazję postanowiłam przygotować sernik z wiśniami na kruchym spodzie. Można go nazwać tartą sernikową. Mistrzem cukiernictwa nie jestem, a ciasto wyszło […]

Restauracja Grand Signature w Krakowie

Na początku roku razem z Julitą (Wrząca Kuchnia) wybrałyśmy się na kulinarny weekend do Krakowa. Jednym z odwiedzonych przez nas miejsc była restauracja Signature w Grand Hotelu. O niej właśnie napiszę w tym poście. Restauracja Grand Signature w Krakowie Grand Signature znajduje się w jednym z najstarszych hoteli w Krakowie – Grand Hotel, który powstał […]



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot