Frisco.pl zorganizowało mega warsztaty, których tematem były karczochy. Prowadził je Witek Iwański – Szef kuchni restauracji Aruana w hotelu Narvil. Byłam tam i bardzo dobrze się stało, bo (nie zdziwienie) było warto. Lubię bardzo karczochy. Jadłam je wiele razy, w różnych kombinacjach.
Karczochy – co mam z tym zrobić?
Raz tylko przyrządzałam je sama i przyznaję, że do tej pory, nie potrafiłam ich obierać. Przygotowywałam je faszerowane, a taka propozycja nie wymaga obierania. Nie miałam pojęcia, że z tego dużego kwiatu jadalna jest jego maleńka część. W słoiczkach, marynowane, dostępne w sklepach to zupełnie inne karczochy niż te świeże. Trzeba się trochę „pobawić” zanim dobrze się je obierze. Wymaga to też cierpliwości (której mi trochę brakuje), ale naprawdę warto.
Zaczynamy od odkrojenia górnej części karczocha, tak mniej więcej na 4/6 długości.
Potem odcinamy łodygę i „dupkę” karczocha. Zostanie nam niewielki kawałek.
Następnie, mniejszym nożykiem, odcinamy liście z boku, a „dupkę” smarujemy połówką cytryny, aby nie ściemniała.
Jeśli zaczynacie się denerwować i tracicie cierpliwość, możecie pośpiewać do karczochów, które Wam jeszcze zostały…
Albo napić się wina 🙂
Po obraniu wszystkich liści, także małym nożykiem, trzeba wyciąć małe ostre części karczocha. Gotowe obrane serca karczochów wkładamy do wody z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
WItek Iwański na warsztatach zaproponował, aby potem, po osuszeniu karczochów, ugotować je w oleju z dodatkami. Konfitowaliśmy karczochy w oleju z dużą ilością czosnku w łupinkach, gałązek rozmarynu i pomidorków koktajlowych.
Bardzo proszę przepis:
Marynowane karczochy
Przepis na 2 słoiki po 200ml
Składniki:
- Karczochy 4szt
- Cytryna 2szt
- Czosnek w łupinie 2 ząbki
- Rozmaryn 2 gałązki
- Oliwa z oliwek 100ml
- Olej z pestek winogron 200ml + do dolania
- Pomidor cherry 4szt
- Ocet balsamiczny 80ml
- Sól morska 20g
Przygotowanie:Karczochy oczyść. Przełóż same serca do zimnej wody zakwaszonej cytryną. Zmieszaj olej z oliwą, dodaj rozmaryn, sól, pomidory w całości, ocet i rozgnieciony czosnek. Przelej wszystko do garnka, dodaj karczochy przekrojone na pół. Gotuj w 85 stopniach przez 30 minut. Gotowe karczochy możesz przelać do wyparzonych słoiczków. Jeśli chcesz przechowywać słoiki przez dłuższy okres musisz je zapasteryzować.
Z marynowanymi karczochami przygotowaliśmy mnóstwo pysznych potraw, oczywiście autorstwa Witka Iwańskiego.
Sałatka z karczochów z prosciutto, jajkiem sous vide i parmezanem
Składniki (dla 2 osób):
- Marynowane karczochy 4szt
- Jajko gotowane sosu vide lub poche 2szt
- Rukola 1 mały pęczek
- Sałata radicchio pół główki
- Musztardowiec 2 pęczki
- Parmezan kilka płatków do posypania
- Grzanki do podania
Przygotowanie:Do przepisu użyj karczochów marynowany najlepiej przygotowanych samodzielnie. Sałaty umyj, osusz i porwij na mniejsze listki. Ugotowane jajko sous vide ciepłe wybij na dno głębokiego talerza. Jeśli chcesz ugotować samodzielnie jajko sosu vide gotuj je w 63 stopniach przez 2 godziny. Jeśli chcesz samodzielnie ugotować jajko poche wybij je najpierw do miski. Wstaw w rondelku ok 2l wody, dodaj szczyptę soli i łyżkę octu. Jak woda się zagotuje, zmniejsz moc tak aby woda miała ok 90 stopni. Wbij jajko, trzymaj w gorącej wodzie ok 2-3 miny i wyjmij. Od razu połóż na dnie talerza do sałatki.
W oddzielnej misce wymieszaj porwaną sałatę z pokrojonymi karczochami i pomidorami z marynowania. Całość dopraw szczyptą soli i pieprzu oraz oliwą z marynowania karczochów. Połóż sałatkę na jajko, posyp płatkami parmezanu i podawaj, np. grzankami.
Smażony labraks z potrawką z małży i karczochów
Sezonowana wołowina z karczochami i orzechami
To wszystko oczywiście zjedliśmy, popiliśmy dobrym winem i było niezwykle przyjemnie.
I jeszcze pamiątkowa fota…
I pokazująca nasze prawdziwe oblicze…
Dzięki wielkie i pokłony oczywiście dla frisco.pl, Witka Iwańskiego i Giena – super gościa „od serów” i od Smolna8Studio 😉 , bo chyba widać, gdzie warsztaty się odbywały
Zdjęcia są autorstwa nieocenionej Asi Matyjek z Odczaruj Gary 🙂