Grillowana kasza manna z krewetkami i warzywami

16 Sie 2017

Jedliście kiedyś grillowaną polentę? Ja wiele razy i bardzo ją lubię. Zastanawiając się nad kolejnym przepisem w ramach kampanii  „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, pomyślałam, że przygotuję w ten sposób kaszę mannę. Moje dzieci bardzo ją lubią, ale przeważnie jemy ją w wersji na słodko. Okazało się, że grillowana kasza manna była strzałem w dziesiątkę! Wszystkim w domu bardzo zasmakowała. Podałam do niej krewetki, które też wszyscy uwielbiamy oraz świeże sezonowe warzywa – makaron z cukinii oraz salsę z pomidorów. Powstało pyszne, pełnowartościowe i kolorowe danie.

grillowana kasza manna

Grillowana kasza manna z krewetkami, salsą pomidorową i makaronem z cukinii

Grillowana kasza manna z krewetkami, salsą pomidorową i makaronem z cukinii

Przyrządzenie:

Zetrzyj ser Cheddar na tarce o grubych oczkach.

W rondelku zagotuj wodę i posól. Powoli wsyp kaszę mannę od razu mieszaj. Po jednej minucie zdejmij z ognia i szybko dodaj starty ser, łyżeczkę masła oraz pieprz biały do smaku. Dokładnie i energicznie wymieszaj całość. Przełóż do naczynia cienko wysmarowanego masłem i odstaw do ostygnięcia. Kasza manna stężeje tak, że będzie można ją pokroić.

Z krewetek zdejmij pancerze oraz usuń układ trawienny. Umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

Cukinię umyj zimną wodą i osusz. Wycinaj paski używając obieraczki do warzyw. Odrzuć miękki środek z pestkami.

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz i pokrój w małą kostkę. Przełóż do miseczki. Szalotkę obierz, posiekaj i dodaj do pomidorów. Posiekaj także kolendrę i dodaj do miseczki wraz z oliwą z oliwek. Dopraw całość solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Kaszę mannę pokrój na mniejsze kawałki i grilluj ze wszystkich stron na patelni grillowej bądź na grillu. Możesz też usmażyć ją na regularnej patelni.

W tym samym czasie na dwóch patelniach rozgrzej po 1 łyżce masła klarowanego. Na jedną patelnię dodaj paski cukinii, na drugą wrzuć krewetki. Do cukinii wlej sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Krewetki dopraw solą i pieprzem. Mieszaj wszystko smażąc na dość wysokim ogniu przez 2 – 3 minuty.

Na talerzu połóż grillowaną kaszę mannę, porcję makaronu z cukinii oraz krewetki. Polej salsą pomidorową, odcedzając nadmiar powstałej wody.

Smacznego

grillowana kasza manna

Grillowana kasza manna z krewetkami, salsą pomidorową i makaronem z cukinii

grillowana kasza manna

Grillowana kasza manna z krewetkami, salsą pomidorową i makaronem z cukinii

grillowana kasza manna

Grillowana kasza manna z krewetkami, salsą pomidorową i makaronem z cukinii

grillowana kasza manna

Grillowana kasza manna z krewetkami, salsą pomidorową i makaronem z cukinii

*wpis ten powstał w ramach kampanii informacyjno-edukacyjnej „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Kampania finansowana jest z Funduszu Promocji Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Moje wcześniejsze propozycje na potrawy z kaszą przygotowane w ramach kampanii:

Pierogi z halibutem wędzonym, kaszą i bobem

Zupa z rzodkiewek z kaszą jęczmienną Mazurską

Pęczotto z botwinką i serkiem kozim

Lubię kaszę

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Grillowana kasza manna z krewetkami i salsą pomidorową
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Przepis na szprotki pieczone

W moich wcześniejszych postach pisałam o Projekcie Naturalnie Bałtyckie. Był turbot, teraz pora na przepis na szprotki. Nie bez powodu publikuję go dzisiaj, ponieważ dzień 21 listopada został ustanowiony Światowym Dniem Rybołówstwa. To święto zostało uchwalone, aby uświadomić ludziom, że zasoby naszych jezior, rzek i mórz są ograniczone. Jeśli nadal chcemy łowić ryby, musimy robić […]

Gołąbki ze szpinakiem

Czy Twoja rodzina tak jak moja uwielbia gołąbki? Wszyscy zawsze zajadamy się ze smakiem jak są na obiad. Pyszne tradycyjne przygotowuje mój tata i moja babcia. Kilka razy przyrządzałam w różnych kombinacjach, z różnymi składnikami. Tym razem pomyślałam, że zrobię gołąbki ze szpinakiem, kaszą orkiszową, mięsem wołowym i kurkami. Podałam je zawinięte w liście kapusty […]