Dorsz w orzechach

12 Maj 2014

Zastanawiałam się jak ciekawie i nieco inaczej niż zwykle mogę przygotować rybę. Pomyślałam, żeby skomponować ją z czymś niestandardowym. Obtoczyłam ją w panierce z prażonych i posiekanych orzeszków nerkowca i sezamu. Jako dodatek, oprócz czarnego ryżu, proponuję konfiturę z żurawiny. Żurawina duszona w czerwonym winie, potem „wskoczyło” do niej posiekane jabłko. Dorsz w orzechach wyszedł pyszny i wykwintny. Zadowolona jestem bardzo.

dorsz w orzechach

Dorsz w orzechach, żurawina duszona w winie, czarny ryż

Dorsz w orzechach, żurawina duszona w winie, czarny ryż

Przyrządzenie:

Ugotuj ryż w osolonej wodzie i odcedź.
Żurawinę gotuj razem z winem w rondelku. Gdy zmięknie, a wino prawie w całości wyparuje, dodaj jabłko. Zamieszaj dokładnie, przykryj rondelek i zmniejsz ogień. Duś, od czasu do czasu mieszając, aż owoce będą miękkie i powstanie konsystencja konfitury.
Filety z dorsza posól i dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Obtocz w jajku, a następnie dokładnie w orzechach.
Smaż rybę na rozgrzanym maśle klarowanym ze wszystkich stron. Jeśli filety są grube (moje takie były), włóż je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni, na około 5 minut. Wtedy „dojdą” w środku. Uważaj jednak, aby się nie wysuszyły.
Na talerzu ułóż porcję ryżu, konfiturę z żurawiny i porcję ryby. Całość posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj od razu.

Smacznego

dorsz w orzechach
dorsz w orzechach
dorsz w orzechach
dorsz w orzechach
Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Dorsz w orzechach
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Śledzie smażone w boczku

Dawno nie było tutaj przepisu na żadną rybę, zatem tym razem zapraszam na śledzie. Zależało mi, aby danie było pyszne i kolorowe i już samym wyglądem zachęcało do zjedzenia. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie przygotowałam śledzie smażone w boczku na pieczonych ziemniakach w towarzystwie papryczek pimientos de padron i sosu z kolendry. […]

Gładzica pieczona z salsą paprykową

Z wielką radością zapraszam na kolejny przepis z rybą bałtycką. Tym razem jest to gładzica pieczona z salsą paprykową, którą podałam z ziemniakami hasselback. Bardzo szybkie, zdrowe i pyszne danie! Przepis przygotowałam w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Muszę przyznać, że jest to dla mnie niezwykle edukacyjny program. Zdecydowanie łatwiej np. widzę różnice […]