Chlebek pita z cielęciną, cieciorką i rukolą

27 Maj 2013

Chlebek pita z cielęciną, cieciorką i rukolą

W tą paskudną pogodę zachciało mi się zjeść coś bardziej “treściwego”, sałatka to jednak za mało na dzisiaj. Miałam w domu kupione wcześniej chlebki pita i postanowiłam dzisiaj je wykorzystać. Z cielęciną, trochę na ostro, wyszły obłędnie.

Chlebek pita z cielęciną, cieciorką i rukolą

Przyrządzenie:
Cielęcinę umyj, osusz i pokrój w kostkę. Wlej 2 łyżki sosu Worcestershire, dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, posól i posyp pieprzem.
Na rozgrzanej oliwie z oliwek usmaż mięso. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, zamieszaj i smaż razem około 4 minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie zamieszaj. Smaż razem pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie dorzuć cieciorkę oraz rukolę. Dodaj pół łyżeczki mielonej papryki chilli oraz łyżeczkę przyprawy meksykańskiej, dopraw solą i pieprzem. Zamieszaj i smaż 2 minuty razem.
Pity przygotuj jak podaje instrukcja na opakowaniu – najlepiej w tosterze.
Przetnij połowę chlebka, posmaruj z jednej strony w środku jogurtem naturalnym i faszeruj mięsem. Podawaj od razu.
Smacznego!
chlebek pita z cielęciną
chlebek pita z cielęciną
Przepis ten bierze udział w konkursie dla blogerów “Inspiruje nas Fit & Easy”.

Sałatki przepisy Fit & Easy

Ciecierzyca w roli głównej

Podsumowanie
Przepis na
Chlebek pita z cielęciną, cieciorką i rukolą
Dodano


Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]

Chrupiące bagietki jak w hiszpańskich tapas barach

Hiszpanię kocham za klimat, krajobraz, ludzi, język, wino i oczywiście jedzenie! Zazdroszczę Hiszpanom codziennego dostępu do świeżych ryb i owoców morza, uwielbiam ich sery, szynki i kiełbasę. Paellę, tapasy i tortillę. Na śniadanie wybieram się zawsze do kawiarni na cudowną bagietkę z hiszpańską szynką i kawę. Nic więcej nie potrzeba. Ich pieczywo ma tak wyjątkowy smak, że […]