Chlebek pita z cielęciną, cieciorką i rukolą

27 Maj 2013

Chlebek pita z cielęciną, cieciorką i rukolą

W tą paskudną pogodę zachciało mi się zjeść coś bardziej “treściwego”, sałatka to jednak za mało na dzisiaj. Miałam w domu kupione wcześniej chlebki pita i postanowiłam dzisiaj je wykorzystać. Z cielęciną, trochę na ostro, wyszły obłędnie.

Chlebek pita z cielęciną, cieciorką i rukolą

Przyrządzenie:
Cielęcinę umyj, osusz i pokrój w kostkę. Wlej 2 łyżki sosu Worcestershire, dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, posól i posyp pieprzem.
Na rozgrzanej oliwie z oliwek usmaż mięso. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, zamieszaj i smaż razem około 4 minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie zamieszaj. Smaż razem pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie dorzuć cieciorkę oraz rukolę. Dodaj pół łyżeczki mielonej papryki chilli oraz łyżeczkę przyprawy meksykańskiej, dopraw solą i pieprzem. Zamieszaj i smaż 2 minuty razem.
Pity przygotuj jak podaje instrukcja na opakowaniu – najlepiej w tosterze.
Przetnij połowę chlebka, posmaruj z jednej strony w środku jogurtem naturalnym i faszeruj mięsem. Podawaj od razu.
Smacznego!
chlebek pita z cielęciną
chlebek pita z cielęciną
Przepis ten bierze udział w konkursie dla blogerów “Inspiruje nas Fit & Easy”.

Sałatki przepisy Fit & Easy

Ciecierzyca w roli głównej

Podsumowanie
Przepis na
Chlebek pita z cielęciną, cieciorką i rukolą
Dodano


Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]

Chrupiące bagietki jak w hiszpańskich tapas barach

Hiszpanię kocham za klimat, krajobraz, ludzi, język, wino i oczywiście jedzenie! Zazdroszczę Hiszpanom codziennego dostępu do świeżych ryb i owoców morza, uwielbiam ich sery, szynki i kiełbasę. Paellę, tapasy i tortillę. Na śniadanie wybieram się zawsze do kawiarni na cudowną bagietkę z hiszpańską szynką i kawę. Nic więcej nie potrzeba. Ich pieczywo ma tak wyjątkowy smak, że […]



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot