Cannelloni faszerowane szpinakiem, rukolą, szynką serrano i serkiem ricotta

15 Paź 2013

Cannelloni faszerowane szpinakiem, rukolą, szynką serrano i serkiem ricotta

Chyba tak już pozostanie, że w tym roku październik będzie na moim blogu miesiącem makaronu. Tym razem to moja propozycja na wykorzystanie rurek makaronowych – cannelloni. Przepis ten zgłaszam do konkursu dla blogerów “Makaronowe inspiracje Lubelli”, który został zorganizowany z okazji zbliżającego się Światowego Dnia Makaronu (25 października).
Zależało mi, aby stworzyć danie niebanalne i myślę, że mi się to udało. Jest pyszne, uważam, że poniższe zdjęcie idealnie odzwierciedla również jego smak.
Zapraszam.

cannelloni faszerowane szpinakiem

Cannelloni faszerowane szpinakiem, rukolą, szynką serrano i serkiem ricotta

Przyrządzenie:
Przygotuj sos. Na rozgrzanej oliwie podsmaż krótko cebulę, dodaj czosnek i selera. Smaż razem chwilę. Dodaj pomidory, bazylię, peiptruszkę oraz oregano. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu około 15 minut. Zmiksuj. Dolej wino, gotuj jeszcze 5 minut. Dodaj śmietanę, zamieszaj i ewentualnie dopraw do smaku.
Przygotuj farsz. Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj czosnek, szafran, szpinak oraz rukolę. Smaż razem aż szpinak i rukola zmniejszą swoją objętość. Odciśnij wodę, jeśli została. Na drugiej patelni usmaż krótko, bez tłuszczu, szynkę serrano. Tak, aby tylko rozpuścił się z niej tłuszcz.
Do szpinaku i rukoli dodaj ricottę oraz startą gałkę muszkatołową. Zamieszaj dokładnie widelcem. Dodaj jajka i szynkę, dopraw solą i pieprzem i raz jeszcze dokładnie zamieszaj farsz.
Na dno naczynia do zapiekania (ja użyłam dwóch na taką ilość składników) polej warstwę sosu. Nadziewaj niegotowane rurki cannelloni farszem i układaj w naczyniu. Zapiekankę polej sosem pomidorowym bardzo dokładnie, rurki muszą być dobrze przykryte.
Piecz makaron w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut. Po tym czasie posyp zapiekankę startym parmezanem i piecz jeszcze 15 – 20 minut, aż ser się ładnie przypiecze.
Podawaj gorące.
Smacznego!
cannelloni faszerowane szpinakiem
cannelloni faszerowane szpinakiem
cannelloni faszerowane szpinakiem
cannelloni faszerowane szpinakiem
Podsumowanie
Przepis na
Cannelloni faszerowane szpinakiem, rukolą, szynką serrano i serkiem ricotta
Dodano


Japchae i warsztaty ze Smaczna Korea

Miałam niedawno niebywałą przyjemność wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych z kuchnią koreańską. Nie mogłam doczekać się tego wydarzenia, ponieważ bardzo lubię azjatyckie smaki, a kuchni koreańskiej nie znałam za dobrze. Wiedziałam jedynie tyle, że jest zdrowa i pyszna. Lekcję gotowania poprowadziła Inessa Kim, którą znałam ze względu na jej uczestnictwo w polskim programie Top Chef. […]

Małże w sosie o smaku wakacji z odrobiną Saskiej

Piękna pogoda za oknem nastraja mnie wakacyjnie. Wspominam przebyte podróże i planuję kolejne. Każda z nich związana jest oczywiście z kulinariami. I tak oto przypominając sobie podróże do Portugalii zawsze na pierwszym miejscu są małże w sosie z  białego wina, czosnku, chili, soku z cytryny i kolendry. Uwielbiam to danie, mogłabym jeść je niemal codziennie. […]



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot