Bezy z kremem

17 lip 2016

Nie jestem najlepsza w słodkościach, ale bezy wychodzą mi zawsze idealne. Jest to zapewne kwestia wprawy i dobrego zapoznania się z piekarnikiem. U moich rodziców jeszcze go na przykład nie opanowałam. Ten przepis zapewnia, że Wasze ciastka wyjdą idealne – chrupiące na zewnątrz oraz miękkie i lepkie w środku. Takie uwielbiam najbardziej. Dzisiaj zapraszam na przepis na bezy z kremem z serka mascarpone i owocami.

bezy z kremem

Bezy z kremem mascarpone i owocami

Bezy z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany z owocami

Przyrządzenie:

Ubij białka  na sztywno. Cały czas ubijając dodawaj po łyżce cukru pudru. Pod koniec ubijania dolej ocet z białego wina i dodaj mąkę ziemniaczaną. Masa białkowa powinna być gładka i lśniąca.

Nastaw piekarnik na 120 stopni.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze odrysuj 8 kółek o średnicy 10 cm. Jeśli masz szklankę z inną średnicą, będziesz mieć odpowiednio mniej lub więcej bez. Pamiętaj jednak, aby w tym przypadku skrócić lub wydłużyć czas pieczenia. Mniejsze będą gotowe szybciej, natomiast większe będą potrzebowały więcej czasu. Wyłóż masę białkową na odrysowane kółka, po równo na każde z nich. Wstaw do piekarnika i piecz ciastka przez 1 godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik i otwórz. Pozostaw bezy w piekarniku, aż wystygną.

Śmietankę ubij na sztywno. Serek mascarpone ubij z cukrem w oddzielnej misce. Do serka mascarpone dodaj delikatnie śmietankę i razem połącz.

Ciastka posmaruj kremem z serka mascarpone i bitej śmietany, udekoruj owocami i posyp delikatnie cukrem pudrem.

Smacznego bardzo

bezy z kremem

Ciastka z kremem mascarpone i owocami

bezy z kremem

Bezy z kremem mascarpone i owocami

bezy z kremem

Ciastka z kremem mascarpone i owocami

bezy z kremem

Ciastka z kremem mascarpone i owocami



Sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami

Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]

Jak wybrać odpowiednią tortownicę do ciast i tortów? Krótki poradnik dla łasuchów

Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]




[instagram-feed]