Babeczki z boczkiem i kapustą

6 Wrz 2016

Przepis, na który zapraszam Was w tym wpisie to moja propozycja jak pysznie można przygotować muffiny wytrawne. Babeczki z boczkiem i kapustą kiszoną możecie podać jako przystawkę czy przekąskę dla swoich gości. Jak wszystkie babeczki, i te przygotowuje się niezwykle łatwo. Nie wymagają naszego nakładu czasowego ani wybitnych zdolności kulinarnych. Łączymy ze sobą składniki, czekamy, aż się upieką i możemy delektować się wspaniałym smakiem babeczek na słono.

babeczki z boczkiem

Babeczki z boczkiem i kapustą kiszoną

Babeczki z boczkiem i kapustą kiszoną

Przyrządzenie:

Połowę plasterków boczku pokrój w kostkę. Cebulę obierz i także pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane i dodaj cebulę. Smaż, aż się zeszkli i dodaj boczek. Smaż razem mieszając, aż boczek będzie ładnie zarumieniony. Odstaw na bok.

Odciśniętą kapustę kiszoną pokrój. Paprykę umyj i pokrój w kostkę.

Do miski wsyp przesianą mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, olej, jajko, boczek z cebulą, paprykę, kapustę kiszoną, jogurt, starty parmezan, natkę pietruszki, sól i pieprz. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.

Piekarnik nastaw na 200 stopni z funkcją grzania góra – dół.

Ciasto na muffiny przelej do foremek. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 30 minut. Po tym czasie drewnianym patyczkiem sprawdź czy są gotowe – jeśli będzie suchy, możesz wyciągać babeczki z piekarnika.

W czasie pieczenia usmaż pozostałe plasterki boczku na suchej patelni.

Każdą babeczkę z boczkiem i kapustą kiszoną podawaj z plasterkiem usmażonego boczku i posyp listkami natki pietruszki. Muffiny możesz jeść na ciepło, ale zimne także bardzo dobrze smakują.

Smacznego

babeczki z boczkiem

Babeczki z boczkiem i kapustą kiszoną

babeczki z boczkiem

Babeczki z boczkiem i kapustą

babeczki z boczkiem

Babeczki z boczkiem i kapustą kiszoną

babeczki z boczkiem

Babeczki z bekonem i kapustą kiszoną

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Babeczki z boczkiem i kapustą
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]

Chrupiące bagietki jak w hiszpańskich tapas barach

Hiszpanię kocham za klimat, krajobraz, ludzi, język, wino i oczywiście jedzenie! Zazdroszczę Hiszpanom codziennego dostępu do świeżych ryb i owoców morza, uwielbiam ich sery, szynki i kiełbasę. Paellę, tapasy i tortillę. Na śniadanie wybieram się zawsze do kawiarni na cudowną bagietkę z hiszpańską szynką i kawę. Nic więcej nie potrzeba. Ich pieczywo ma tak wyjątkowy smak, że […]



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot