Uwielbiam kasze! Kasza bulgur jest jedną z moich ulubionych. Wolę ją w wersji drobnej i taką właśnie wykorzystałam w tym przepisie. Kasza z bobem i fetą to bardzo proste w wykonaniu danie, ale niezwykle pyszne, zdrowe i pożywne. Olej arganowy nadaje potrawie fajny, orzechowy smak. Wszystkie smaki świetnie się ze sobą komponują, słodka papryka wędzona była też zdecydowanie dobrym pomysłem. Zapraszam na kolejny przepis z wykorzystaniem ukochanego przeze mnie bobu.
Kasza z bobem, fetą i orzechami brazylijskimi
Przyrządzenie:
Kaszę bulgur przygotuj na sypko.
Bób ugotuj. Po ostudzeniu obierz. Możesz podjadać 😉
Orzechy brazylijskie posiekaj niezbyt drobno i upraż na suchej patelni.
Listki świeżej mięty pokrój w paseczki.
W misce wymieszaj kaszę bulgur, bób i orzechy brazylijskie. Dodaj pokruszony ser feta, wlej olej arganowy i sok z cytryny. Dodaj paseczki listków mięty. Dopraw całość świeżo zmielonym czarnym pieprzem i słodką papryką wędzoną. Całość dokładnie wymieszaj.
Kaszę z bobem i fetą możesz podać jako danie główne lub jako dodatek do mięsa czy ryby. Moja porcja była dodatkiem do pieczonego sandacza, na którego przepis zapraszam tutaj.