Łapiąc ostatnie chwile ze świeżymi szparagami postanowiłam połączyć je z ukochanymi przeze mnie krewetkami. Dawno nie przygotowałam żadnego makaronu, dlatego dzisiaj jest jego dzień. Swoje miejsce w prezentowanej w tym wpisie potrawie znalazły także pomidorki cherry. Krewetki podlałam białym winem wytrawnym, a na koniec do sosu dodałam miękki serek kozi. Super to wyszło. Tagliatelle z krewetkami i szparagami „dosmaczyłam” grecką bazylią. Smakuje tak jak tradycyjna bazylia, ale ma przepiękne listki. Jeśli nie macie świeżych krewetek surowych spokojnie użyjcie mrożonych. Ważne jednak, żeby były surowe, a nie uprzednio ugotowane. Rozmroźcie je najlepiej na sitku, zostawiając w lodówce na noc. Kolejnego dnia wyjmijcie je 30 minut przed przygotowaniem.
Tagliatelle z krewetkami, zielonymi szparagami i pomidorkami cherry
Przyrządzenie:
Oczyść krewetki. Zdejmij z nich pancerze i ogonki. Nożem natnij górę krewetek i wyjmij przewód pokarmowy. Umyj krewetki zimną wodą i osusz w durszlaku.
Szparagi dokładnie umyj zimną wodą. Odetnij twarde końcówki (około 2 – 3 cm) i wyrzuć. Resztę szparagów pokrój na mniejsze kawałeczki – około 1 centymetrowe, a główki zostaw.
Pomidorki cherry umyj zimną wodą i osusz. Przekrój na połówki.
Czosnek obierz i posiekaj.
Makaron wrzuć do osolonego wrzątku i w tym samym czasie rozgrzej patelnię. Na patelnię dodaj olej kokosowy. Wrzuć czosnek i smaż 30 sekund cały czas mieszając, na dużym ogniu. Dodaj szparagi i smaż około 1 minutę. Dodaj krewetki. Całość posól i posyp pieprzem cayenne. Mieszaj przez 2 minuty. Wlej wino i duś całość na dużym ogniu mieszając przez około 2 minuty. Dodaj miękki serek kozi i dokładnie wmieszaj do sosu. Dodaj pomidorki cherry i po chwili listki bazylii greckiej. Makaron przełóż na patelnię prosto z garnka wraz z jedną łyżką wody z gotowania makaronu. Wymieszaj dokładnie sos z makaronem.
Makaron z krewetkami nałóż na talerze. Każdą porcję posyp jeszcze listkami greckiej bazylii.