Piernik staropolski dojrzewający

Wydawać się może, że do Świąt Bożego Narodzenia jeszcze daleko. A zostało już tylko 1,5 miesiąca! Najwyższy to zatem czas, aby przygotować ciasto na piernik staropolski dojrzewający. Potrzebuje on poleżeć w zimnie od 4 do 6 tygodni. Jego przygotowanie nie jest w ogóle trudne i czasochłonne, dlatego warto poświęcić mu chwilę, aby móc podzielić się pysznym piernikiem ze swoimi najbliższymi podczas Świąt Bożego Narodzenia.

Jako dodatki proponuję powidła śliwkowe oraz krem z orzechów włoskich. Autorką kremu jest Tosia z bloga burczymiwbrzuchu. Jego smak idealnie komponuje się z piernikiem i powidłami śliwkowymi.

Piernik staropolski dojrzewający
Piernik staropolski dojrzewający
Piernik staropolski dojrzewający
ciasto na piernik staropolski

Piernik staropolski dojrzewający

Przyrządzenie:

Do rondelka wlej miód, włóż masło oraz wsyp cukier. Podgrzej i rozpuść całość na małym ogniu, mieszając. Uważaj, aby nie przypalić.

Mąkę przesiej do miski. Wlej rozpuszczone masło z miodem i cukrem. Gdy wystygnie, zagnieć wszystko dokładnie.

Wlej mleko, wbij jajka, wsyp sól, sodę oczyszczoną i przyprawę piernikową. Zagnieć ciasto bardzo dokładnie. Ja używam do tego robota kuchennego, zdecydowanie ułatwia sprawę 😉

Przełóż ciasto do naczynia, np. glinianego. Przykryj ręcznikiem bawełnianym i wstaw do lodówki lub chłodne miejsce (spiżarka, piwniczka) na około 5 tygodni.

Po tym czasie będziemy piec piernik. Napiszę zatem co dalej za około 5 tygodni 🙂

Piernik staropolski dojrzewający
Ciasto na piernik staropolski

Na trzy lub cztery dni przed Wigilią ciasto podziel na trzy równe części. Zagnieć chwilę rękami. Formę do pieczenia o wymiarach 12×30 albo 12×40 wyłóż papierem do pieczenia i włóż jedną część ciasta. Wyrównaj w brytfance i wstaw do piekarnika nagrzanego na 170 stopni.

Pieczenie

Piecz każdy kawałek oddzielnie przez około 30 minut, w zależności od wielkości foremki. Wykałaczką sprawdź czy ciasto jest dobre – patyczek musi być suchy, ale spód ciasta powinien być miękki. Wystudzone kawałki piernika obłóż papierem do pieczenia – każdy oddzielnie. Wszystkie trzy razem zawiń folią aluminiową i odstaw na 2 – 3 dni.

Jeśli piekłaś/piekłeś ciasto w mniejszej foremce to prawdopodobnie najlepiej będzie, gdy każdy kawałek przetniesz wzdłuż na pół i powstanie wtedy 6 części – na 2 pierniki.

Przygotuj krem orzechowy. Przebrane z łupinek orzechy włoskie zmiksuj na proszek. Wsyp cukier puder i utrzyj razem z orzechami. W rondelku podgrzej śmietankę z ziarenkami i laską wanilii. Skórkę wanilii wyciągnij. Stopniowo wlewaj letnią kremówkę i ponownie zmiksuj składniki kremu, do ich dokładnego połączenia. Masa powinna być gładka i lśniąca. Odstaw do ostudzenia.

Dolny blat piernika przełóż powidłami, nałóż drugi blat i posmaruj go masą orzechową i przykryj trzecim blatem. Ostrym nożem wyrównaj boki piernika. Zawiń go w folię aluminiową i zostaw na minimum 4 godziny (lub na noc).

Po tym czasie przygotuj polewę czekoladową. Do aluminiowej miski włóż czekoladę z masłem. Miskę połóż na garnuszku z gotującą się wodą. Łyżką mieszaj czekoladę z masłem, aż całkowicie się rozpuszczą i połączą.

Wierzch i boki piernika posmaruj czekoladą, posyp pokruszonymi orzechami włoskimi i odstaw do ostygnięcia. Piernik staropolski zawiń w folię aluminiową lub od razu podawaj.

Smacznego

Piernik staropolski dojrzewający
Piernik staropolski dojrzewający
Piernik staropolski dojrzewający
Piernik staropolski dojrzewający
  • 500 g dobrej jakości miodu płynnego
  • 1 kg mąki pszennej
  • 250 g drobnego cukru
  • 250 g masła o zawartości tłuszczu min. 82%
  • 125 ml mleka pełnego 3,2%
  • 3 łyżki dobrej jakości przyprawy piernikowej – możesz też przygotować ją samemu
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka średniej wielkości

dodatki:

  • 200 g powideł śliwkowych (własnej roboty lub kupionych dobrej jakości, np. powidła strzeleckie)
  • 200 g orzechów włoskich
  • 100 g cukru pudru
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki orzechówki
  • 1 laska wanilii
  • 40 g masła o zawartości tłuszczu min. 82%
  • 250 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao mi. 70%