Stek wołowy z warzywami i serem halloumi

Moja dzisiejsza propozycja dla Was to stek wołowy z warzywami grillowanymi i serem halloumi. To niezwykle proste w przyrządzeniu danie, a nieziemsko pyszne. Połączenie tych składników sprawia, że delektując się tą sałatką, doznajemy niesamowitych doznań smakowych – ja nawet użyłam stwierdzenia „kulinarny orgazm”
Dumna jestem z tego dania, nie ukrywam. Rzadko przygotowuję dania mięsne, dlatego jak „wyjdzie” mi takie cudo – rosnę w siłę. Tutaj zapraszam Was także na moją inną propozycję sałatki z wołowiną, także powinna Wam się spodobać. Tymczasem zabieramy się do pracy.

stek wołowy z warzywami
Stek wołowy z warzywami i serem halloumi

Stek wołowy z warzywami i serem halloumi

Przyrządzenie:

Miękkie masło połącz z solą, pieprzem i suszonym estragonem. Schowaj do lodówki.

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Połóż różyczki kalafiora, oczyszczone grzyby, plastry marchewki, czosnek i gałązki tymianku. Całość skrop oliwą z oliwek z rozmarynem, solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, z funkcją grilla. Piecz warzywa, aż będą miękkie i lekko przyrumienione.

Stek wołowy z antrykotu smaż na suchej patelni (najlepiej grillowej)po 2 – 3 minuty z każdej strony, w zależności jaki stopień wysmażenia lubisz i jak grube jest mięso. Zdejmij mięso na deskę i przykryj folią aluminiową na 6 minut, aby odpoczęło. Pokrój w poprzeczne dość cienkie plastry i posyp solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Ser halloumi usmaż na patelni grillowej z obydwu stron, aż się zarumieni i zmięknie.

Na talerzu połóż porcję rukoli, warzywa z piekarnika, pokrojony stek wołowy, ser halloumi. Na ser połóż porcję masła z estragonem. Całość posyp prażonymi ziarnami słonecznika, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego

stek wołowy z warzywami
Stek wołowy z warzywami i serem halloumi
stek wołowy z warzywami
Stek wołowy z warzywami i serem halloumi
stek wołowy z warzywami
Stek wołowy z warzywami i serem halloumi
  • 2 steki wołowe z antrykotu sezonowane (każdy o wadze 200 – 300 g)
  • 1 duża marchew obrana i pokrojona w cieniutkie plastry (na wygląd przypominające makaron tagliatelle)
  • różyczki z jednego kalafiora
  • 1 czerwona cebula obrana i pokrojona w piórka
  • 250 g boczniaków
  • 2 plastry sera halloumi, każdy o grubości 2 cm
  • rukola
  • 100 ml oliwy z oliwek z rozmarynem
  • gałązki świeżego tymianku
  • 6 ząbków czosnku obranych i przekrojonych na pół
  • 3 łyżki uprażonych nasion słonecznika
  • masło
  • suszony estragon
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz