Mam teraz taką fajną chwilę – dziewczynki śpią (obie w tej samej chwili!), Staś siedzi przy mnie, w tle leci bajka… nawet dziadziuś sobie spokojnie drzemie… mogę zatem coś napisać!
Dzisiaj przedstawię Wam danie, które ja i moja rodzina po prostu uwielbiamy. Dlatego też tym razem składniki podaję na dużo więcej porcji – przeważnie przygotowuję 12 papryk faszerowanych – po 3 lub 2 na osobę, jedna to zdecydowanie za mało. Nie pamiętam nawet kiedy „wymyśliłam” ten przepis, skąd nadeszła inspiracja, jednak zdecydowanie na dobre zagościła w mojej kuchni.
Papryka faszerowana
Przygotowanie:
Jeśli masz udziec z indyka- należy go zmielić i przyprawić solą i pieprzem. Cebulę pokroić w kosteczkę (ja tym razem się zamyśliłam i pokroiłam w piórka, ale nie zaszkodziło to smakowi), pieczarki obrać i pokroić w grubszą kostkę.
Kaszę jaglaną przelać zimną wodą, potem wrzątkiem, posolić i ugotować do miękkości. Gdy już będzie gotowa, wrzucić ją do dużego garnka, w którym będziemy mieszać składniki na farsz do papryk.
Do kaszy wrzucić pokrojoną w kostkę fetę oraz posiekaną natkę pietruszki i kolendrę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy się ładnie usmażą wrzucamy do garnka z farszem.
Na patelnię wrzucamy mięso z inydka. Potem pomidory z puszki, posiekany drobno czosnek, tabasco do smaku, sól i pieprz.
Na patelnię wrzucamy mięso z inydka. Potem pomidory z puszki, posiekany drobno czosnek, tabasco do smaku, sól i pieprz.
Tak powstały sos z mięsem przelewamy do garnka z farszem i dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Nastawiamy piekarnik na 190C.
Papryki myjemy, odcinamy końcówki i wyjmujemy środki. Każdą paprykę faszerujemy powstałym farszem.
Papryki myjemy, odcinamy końcówki i wyjmujemy środki. Każdą paprykę faszerujemy powstałym farszem.
Do nagrzanego piekarnika wstawiamy papryki na około 1 godzinę. Po tym czasie proszę sprawdzić czy papryki są miękkie, jeśli nie, wstawić aby bardziej zmiękły.
Do papryk proponuję podać jogurt zmieszany z czosnkiem, posiekanymi listkami mięty, startym na grubej tarce i odsączonym świeżym ogórkiem, solą i pieprzem.