Sezon kurkowy w pełni! Trzeba go należycie wykorzystać. Dużo teraz kurek zjadam i pakuję w słoiki na zimę. Pamiętacie pewnie, że w te przepyszne świeżutkie grzybki zaopatruje mnie moja mamusia kochana, która przynosi mi je z lasu .W dodatku, o tym nie pisałam jeszcze, bardzo dokładnie je oczyszcza i robi to najlepiej na świecie. Na pewno nie ma lepszego oczyszczacza kurek od niej. Mamy kurki i co do nich? Moje ulubione krewetki i młodziutka żółta cukinia. Wszystko skąpane w sosie z sera gorgonzola. Jak to piszę i oglądam zdjęcia to moje ślinianki zaczynają pracować. A jak Wam się podoba ten przepis? Zapraszam na makaron z krewetkami i kurkami w sosie gorgonzola.
Makaron z krewetkami i kurkami w sosie serowym
Przyrządzenie:
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
Jeśli masz takie krewetki jak ja – oderwij głowy, zdejmij pancerze, wyjmij układ pokarmowy i oczyść pod zimną wodą. Osusz ręcznikiem papierowym.
Cukinię umyj i pokrój w półplasterki.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Dodaj szalotki i smaż 3 minuty. Dodaj kurki, czosnek, sól i pieprz. Zamieszaj i smaż około 7 minut.
Dodaj krewetki i smaż mieszając 2 minuty. Dodaj cukinię i ser. Mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj śmietanę i dopraw całość solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Do sosu przełóż odcedzony makaron i wlej 1 łyżkę wody z gotowania. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Na talerzu makaron z krewetkami podawaj ze świeżymi paseczkami listków bazylii, posypany parmezanem i pieprzem.
Smacznego!
Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Dodaj szalotki i smaż 3 minuty. Dodaj kurki, czosnek, sól i pieprz. Zamieszaj i smaż około 7 minut.
Dodaj krewetki i smaż mieszając 2 minuty. Dodaj cukinię i ser. Mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj śmietanę i dopraw całość solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Do sosu przełóż odcedzony makaron i wlej 1 łyżkę wody z gotowania. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Na talerzu makaron z krewetkami podawaj ze świeżymi paseczkami listków bazylii, posypany parmezanem i pieprzem.
Smacznego!