Mam w głowie tyle przepisów, że nie wyobrażam sobie czy kiedykolwiek zdołałabym się nimi wszystkimi z Wami podzielić. Codziennie uczę się czegoś nowego, a w związku z doświadczeniem, które zdobywam coraz więcej pomysłów w mojej głowie powstaje. Są też przepisy, takie jak Kurta Schellera, których nauczyłam się na warsztatach i do których będę czasem wracać i Wam je opisywać.
Dzisiaj jest to bardzo prosta w przygotowaniu i przepyszna zupa tajska. Na warsztatach przygotowywaliśmy ją z kurczakiem, ja dzisiaj zaprezentuję Tom Kha Gai z krewetkami. Obie wersje są naprawdę wyjątkowo dobre. Przyrządzenie nie zajmuje więcej niż 10 minut.
Zupa Tom Kha Gai według Kurta Schellera
Przyrządzenie:
Jeśli krewetki były mrożone, po rozmrożeniu usuń ogonki i opłucz je pod zimną wodą.
Podgrzej wywar i dodaj pastę Tom Kha. Po chwili dodaj mleko kokosowe oraz resztę składników, z wyjątkiem krewetek (bądź pokrojonego w paseczki mięsa kurczaka), które należy wrzucić na sam koniec. Gotuj około 5 minut. Dorzuć krewetki i gotuj jeszcze 3 minuty.
Podawaj posypaną świeżą kolendrą.