Sałatka z pomidorami

Święta, Święta i po Świętach! Jak zapewne zauważyliście – nie napisałam przepisu i nie przygotowywałam w tym roku żadnych tradycyjnych Wielkanocnych potraw. Miałam totalną labę. Dwa dni u teściów, w drugi dzień Świąt także byliśmy zaproszeni do rodziny. Potrzebowałam tego odpoczynku. Najadłam się mnóstwa pyszności, chyba trochę za dużo. Dlatego postanowiłam, wraz z pierwszym pięknie ciepłym i słonecznym dniem, rozpocząć sezon na sałatki. Wraz ze świeżymi sezonowymi warzywami i owocami – będzie zdrowo, pysznie i kolorowo! Sałatka z pomidorami to idealne danie na „po Świętach”.

sałatka z pomidorami

Sałatka z pomidorami

Przyrządzenie:
Składniki na sos zamieszaj razem w słoiczku.
Do miski wrzuć porwaną, umytą sałatę rzymską. Dodaj rukolę, serca palmowe, pomidory, orzechy i parmezan. Dolej sos cytrynowy. Zamieszaj i od razu podawaj.
Smacznego!
sałatka z pomidorami
sałatka z pomidorami
sałatka z pomidorami
Zdrowy tryb życia
  • 3 główki małej sałaty rzymskiej
  • 2 garści umytej i osuszonej rukoli
  • 6 serc palmowych z puszki, pokrojonych w 1 cm plastry
  • 2 pomidory umyte, sparzone, obrane i pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki uprażonych orzechów włoskich
  • parmezan starty na duże kawałki
sos:
  • sok z 1 cytryny
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 5 łyżek oliwy z oliwek Extra Vergine
  • łyżka płynnego miodu
  • sól i czarny pieprz