Grillowana kasza manna z krewetkami i warzywami

Jedliście kiedyś grillowaną polentę? Ja wiele razy i bardzo ją lubię. Zastanawiając się nad kolejnym przepisem w ramach kampanii  „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, pomyślałam, że przygotuję w ten sposób kaszę mannę. Moje dzieci bardzo ją lubią, ale przeważnie jemy ją w wersji na słodko. Okazało się, że grillowana kasza manna była strzałem w dziesiątkę! Wszystkim w domu bardzo zasmakowała. Podałam do niej krewetki, które też wszyscy uwielbiamy oraz świeże sezonowe warzywa – makaron z cukinii oraz salsę z pomidorów. Powstało pyszne, pełnowartościowe i kolorowe danie.

grillowana kasza manna
Grillowana kasza manna z krewetkami, salsą pomidorową i makaronem z cukinii

Grillowana kasza manna z krewetkami, salsą pomidorową i makaronem z cukinii

Przyrządzenie:

Zetrzyj ser Cheddar na tarce o grubych oczkach.

W rondelku zagotuj wodę i posól. Powoli wsyp kaszę mannę od razu mieszaj. Po jednej minucie zdejmij z ognia i szybko dodaj starty ser, łyżeczkę masła oraz pieprz biały do smaku. Dokładnie i energicznie wymieszaj całość. Przełóż do naczynia cienko wysmarowanego masłem i odstaw do ostygnięcia. Kasza manna stężeje tak, że będzie można ją pokroić.

Z krewetek zdejmij pancerze oraz usuń układ trawienny. Umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

Cukinię umyj zimną wodą i osusz. Wycinaj paski używając obieraczki do warzyw. Odrzuć miękki środek z pestkami.

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz i pokrój w małą kostkę. Przełóż do miseczki. Szalotkę obierz, posiekaj i dodaj do pomidorów. Posiekaj także kolendrę i dodaj do miseczki wraz z oliwą z oliwek. Dopraw całość solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Kaszę mannę pokrój na mniejsze kawałki i grilluj ze wszystkich stron na patelni grillowej bądź na grillu. Możesz też usmażyć ją na regularnej patelni.

W tym samym czasie na dwóch patelniach rozgrzej po 1 łyżce masła klarowanego. Na jedną patelnię dodaj paski cukinii, na drugą wrzuć krewetki. Do cukinii wlej sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Krewetki dopraw solą i pieprzem. Mieszaj wszystko smażąc na dość wysokim ogniu przez 2 – 3 minuty.

Na talerzu połóż grillowaną kaszę mannę, porcję makaronu z cukinii oraz krewetki. Polej salsą pomidorową, odcedzając nadmiar powstałej wody.

Smacznego

grillowana kasza manna
Grillowana kasza manna z krewetkami, salsą pomidorową i makaronem z cukinii
grillowana kasza manna
Grillowana kasza manna z krewetkami, salsą pomidorową i makaronem z cukinii
grillowana kasza manna
Grillowana kasza manna z krewetkami, salsą pomidorową i makaronem z cukinii
grillowana kasza manna
Grillowana kasza manna z krewetkami, salsą pomidorową i makaronem z cukinii

*wpis ten powstał w ramach kampanii informacyjno-edukacyjnej „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Kampania finansowana jest z Funduszu Promocji Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Moje wcześniejsze propozycje na potrawy z kaszą przygotowane w ramach kampanii:

http://kinsoft.nazwa.pl/czosnekwpomidorach/pierogi-z-halibutem-wedzonym-kasza-i-bobem/

http://kinsoft.nazwa.pl/czosnekwpomidorach/zupa-z-rzodkiewek-z-kasza-jeczmienna/

http://kinsoft.nazwa.pl/czosnekwpomidorach/peczotto-z-botwinka-i-serkiem-kozim/

Lubię kaszę
  • 0,5 l wody
  • 150 g kaszy manny
  • 40 g sera Cheddar
  • płaska łyżeczka masła
  • 24 krewetki tygrysie
  • 2 dojrzałe słodkie pomidory
  • 1 cebula szalotka
  • duża łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  •  pół pęczka świeżej kolendry
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • biały pieprz mielony i sól do smaku