Restauracja Północ Południe w Warszawie odświeżyła swoją kartę i zaprezentowała ją podczas premierowej kolacji. Miałam tę niewątpliwą przyjemność i byłam jednym z zaproszonych gości tego dnia. Jak wygląda nowe menu Północ Południe i kto jest teraz szefem kuchni restauracji przeczytacie poniżej.
Restauracja Północ Południe w Warszawie
„Gdzie spotyka się powiew chłodu z żarem tropików, smaki norweskich fiordów z hiszpańską salsą, północ z południem i Ty – z kim chcesz”
Restauracja Północ Południe istnieje od dwóch lat, jednak od niedawna zaszła w niej duża zmiana. Jest nowa ekipa pracowników, a przede wszystkim nowy szef kuchni. Jest nim Adam Zajkowski, który powrócił do Polski po 1,5 rocznym pobycie w Norwegii. Pracował tam w dwóch topowych restauracjach w Oslo. Wcześniej w Polsce współpracował z Jurkiem Sobieniakiem i Grzegorzem Łapanowskim, pracował w restauracjach hotelowych oraz podczas kina kulinarnego Transatlantyk.
Jak nazwa restauracji wskazuje – dania w karcie to połączenie północy z południem. Znajdziemy w niej produkty lokalne, ale także wysokiej jakości składniki światowe. Dostaniemy między innymi grasicę, kaszankę ze słoniną z Podlasia, jagnięcinę z Lubelszczyzny, ośmiornicę czy łososia szkockiego Label Rouge.
Na amuse bouche było ceviche z przegrzebków – bardzo fajnie podkręciło nasze kubki smakowe i byliśmy gotowi na próbowanie dań z nowej wiosennej karty. Nie było określonego menu, wybieraliśmy to na co mieliśmy ochotę. Do potraw mieliśmy doskonale dobrane wina przez sommeliera ze Star Wines. Idealnie trafił w moje smaki i wina, które lubię najbardziej – królowała Hiszpania.
Przystawki
Na przystawkę zamówiłam grasicę. Była odrobinę za twarda, ale połączenie smaków bardzo fajne – sos ponzu i miło chrupiące ziarna słonecznika. Jestem pewna, że następnym razem grasica będzie idealna, to pewnie stres związany z premierą menu spowodował delikatne jej przeciągnięcie. Próbowałam też przystawek moich przyjaciół i tutaj nie było się do czego przyczepić. Tatar wołowy doskonały (już miałam przyjemność wcześniej go jeść), ślimaki przygotowane w punkt – delikatne, czosnkowe. Troszeczkę zabrakło im soli, ale to żaden problem. Pyszna biała kaszanka z chrupiącą słoniną z Podlasia i hit – zupa rybna. Duża porcja zupy z ogromną ilością krewetek i małży.
Dania główne
Moje danie główne to była istna petarda! Zamówiłam comber jagnięcy z Lubelszczyzny z bobem, sosem miętowym i młodymi marchewkami. Mięso świeże, soczyste, delikatne i przygotowane idealnie. Po prostu pyszne. Jak przypominam sobie ten smak to muszę przełykać ślinę, bo moje ślinianki wariują. No i ten bób! Danie kompletne i boskie bez dwóch zdań.
Próbowałam oczywiście także innych potraw. Ośmiornicę z chorizo jadłam już co prawda wcześniej, ale chciałam się przekonać czy będzie tak samo dobra. I była. Miękka, rozpływająca się w ustach, nie przeciągnięta, delikatna. Świetnie skomponowane chorizo i innymi dodatkami.
Łosoś szkocki Label Rouge z pięknym młodym bobem na risotto cytrynowym. Chyba nie muszę tego komentować. Spójrzcie na to zdjęcie i odpowiedzcie sobie sami na pytanie czy to było dobre.
Polędwica Black Angus podana ze szpikiem, fondantem ziemniaczanym i sosem madera. Rewelacja. Spróbowałam odrobinę, bo Marcin (Jaja w kuchni) jak dorwał się do swojej porcji to zniknęła w mig.
Burgera nie miałam szansy spróbować, ale prezentował się dumnie. Wołowina Black Angus, cheddar, sos chipotle i frytki z batatów.
Desery
Propozycje deserowe są bardzo oryginalne i niebanalne. Kukurydza, lody kukurydziane, solony karmel, mini kukurydza, pop corn, Melba – brzoskwinia, porto, rozmaryn, ser koryciński, granola z pistacji i Parfait a’la tiramisu z kremem mascarpone. Wszystkie desery pyszne i wyjątkowe. Polecam spróbować każdej propozycji.
Wieczór w restauracji Północ Południe spędziłam w cudownej atmosferze, ze wspaniałymi ludźmi, z pysznym jedzeniem i doskonałym winem. Czy potrzeba czegoś więcej?
Restauracja Północ Południe
ul. Bagatela 10
00-585 Warszawa
telefon: 22 114 31 13
email: kontakt@pn-pd.pl
*polecam obserwować mój profil na FB. Będziecie mogli wylicytować ze mną kolację w Północ Południe, a pieniądze przekazane zostaną na leczenie i rehabilitację chorej Ani. Więcej będzie na FB.
Jeszcze trochę fotek z kolacji. Wszystkie zdjęcia w tym wpisie są autorstwa Asi (Odczaruj Gary)