Spaghetti z buraka z quinoa

W tym przepisie przedstawiam Wam drugą nowość od Fit&Easyspaghetti z buraka. Tym razem chcę pokazać, że spaghetti warzywne możemy przygotować także na ciepło, na patelni. Makaron z buraka połączyłam z białą komosą ryżową (quinoa), plasterkami czosnku, pomidorkami cherry i miękkim serkiem kozim, który delikatnie otulił wszystkie składniki. Do mojej porcji dodałam także kapary, choć wiem, że nie każdemu będą pasować w tym daniu, dlatego spokojnie możesz je pominąć. Całość dosmaczyłam świeżą kolendrą, która według mnie pasuje zawsze i do wszystkiego. Oto moja propozycja na kolejne super zdrowe, szybkie i lekkie danie. Idealne na wiosnę!

*Przepis na wykorzystanie spaghetti z marchewki znajdziecie tutaj.

spaghetti z buraka
Spaghetti z buraka z komosą ryżową

Spaghetti z buraka z komosą ryżową

Przyrządzenie:

Komosę ryżową ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu w osolonym wrzątku. Odcedź i odstaw.

Pomidorki truskawkowe umyj zimną wodą, osusz i przekrój na połówki.

Ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki.

Na patelni rozgrzej dużą łyżkę masła klarowanego. Dodaj plasterki czosnku i smaż mieszając przez około 30 sekund. Dodaj makaron z buraka, pomidorki truskawkowe oraz ugotowaną komosę ryżową. Wymieszaj i dodaj serek kozi oraz kapary (ewentualnie). Dopraw całość solą i pieprzem i ponownie dokładnie wymieszaj.

Nałóż porcje do misek i posyp porwanymi w rękach listkami świeżej kolendry. Spaghetti buraczane z quinoa podaj od razu ciepłe.

Smacznego

spaghetti z buraka
Spaghetti z buraka z komosą ryżową
spaghetti z buraka
Spaghetti z buraka z komosą ryżową
spaghetti z buraka
Spaghetti buraczane z komosą ryżową
  • 1 opakowanie spaghetti z buraka Fit&Easy
  • 150 g miękkiego serka koziego (taki do smarowania)
  • 150 g białej komosy ryżowej (quinoa)
  • 2 ząbki czosnku
  • masło klarowane do smażenia
  • około 20 pomidorków truskawkowych
  • świeża kolendra do podania
  • sól i pieprz

opcjonalnie:

  • 2 garści kaparów odsączonych z zalewy