Po świątecznym objadaniu lekkie sałatki są jak najbardziej wskazane. Na taki przepis właśnie zapraszam Was w tym wpisie. Sałatka z pieczonym kurczakiem, grejpfrutem, awokado, miękkim serkiem kozim i prażonymi orzechami pecan to super zdrowa bomba witaminowa, której dopełnieniem jest sos z ukochanymi przeze mnie mango i kolendrą.
Sos z mango przygotowałam miksując go blenderem. Zgłaszam ten przepis do konkursu „Z moim kuchennym pomocnikiem” i przyznaję, że sos najchętniej przyrządziłabym z pomocą nowego blendera Braun MQ9. Z pewnością gotowałoby mi się jeszcze przyjemniej!
Sałatka z pieczonym kurczakiem
Przyrządzenie:
Połącz składniki na marynatę kurczaka – pieprz cayenne, sól i pieprz dodaj wedle uznania. Piersi kurczaka oczyść z błon, umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Zanurz dokładnie w marynacie i wstaw do lodówki na 2 godziny. Wyjmij 30 minut przed pieczeniem, aby nabrały temperatury pokojowej.
Mango obierz. Miąższ przełóż do naczynia, w którym będziesz przygotowywać sos. Dodaj resztę składników i zmiksuj blenderem. Ewentualnie dopraw do smaku.
Piekarnik nastaw na 200 stopni z funkcją grzania góra – dół.
Piersi kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego. Przykryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut. Po tym czasie odkryj piersi i piecz jeszcze przez 5 – 10 minut. Mięso musi być soczyste i delikatne, ale nie różowe w środku. Sprawdź to po 5 minutach przekrawając jeden kawałek na środku w poprzek.
W czasie pieczenia piersi do miski wrzuć miks sałat. Obierz miękkie awokado oraz umytego zielonego ogórka i pokrój warzywa na mniejsze kawałki. Dodaj do sałatki.
Przygotuj filety z grejpfruta (plasterki bez skórki i białych błonek) i także dodaj do sałatki.
Kawałeczki miękkiego serka koziego rozłóż małą łyżeczkę na sałatce.
Orzechy pecan upraż na suchej patelni.
Gotowe piersi kurczaka wyjmij z piekarnika i po 3 minutach pokrój w plastry. Dodaj do sałatki. Całość polej sosem z mango i posyp uprażonymi orzechami pecan.