Kurczak pieczony z kukurydzą, jęczmieniem i grzybami

Odbyły się ostatnio bez wątpienia jedne z najlepszych warsztatów kulinarnych, w których miałam przyjemność uczestniczyć. Prowadził je Andrzej Polan i przygotowywaliśmy potrawy z kurczakiem Zagrodowym. Przyrządzaliśmy cztery wyjątkowe potrawy autorstwa Andrzeja: kurczak pieczony z kukurydzą, jęczmieniem i grzybami, kurcze pieczone… z farszem z ziemniaków i jabłek, uda kurczaka Zagrodowego confit z sałatką z cytrusów i kolorowymi ziemniakami oraz piersi kurczaka Zagrodowego z kuskusem, rosołem bazyliowym. Poniżej zdradzam Wam przepis na jedno z tych wybitnych dań. Myślę, że doskonały na wykwintny obiad pierwszego lub drugiego dnia Świąt Bożego Narodzenia.

Kurczak Zagrodowy

Zanim jednak zaczęliśmy gotować, posłuchaliśmy ciekawego wykładu na temat hodowli drobiu w Polsce, który został poprowadzony przez Michała Przyborskiego – Pełnomocnika Zarządu ds. Jakości DROSED SUROWIEC. Dowiedzieliśmy się zdecydowanie więcej na temat kurczaka Zagrodowego. Chowany jest w rodzinnych gospodarstwach położonych na Podlasiu o połowę dłużej niż zwykłe kurczaki (minimum 56 dni). Karmiony jest tylko karmą roślinną, która bogata jest w surowce mineralne i witaminy, bez GMO. Kurczak Zagrodowy, jak nazwa wskazuje – ma dostęp do zagrody na świeżym powietrzu. I co bardzo ważne – kurczak Zagrodowy jest wolny od antybiotyków. Leczony jest tylko i wyłącznie naturalnymi roślinnymi lekami, a w przypadku, gdy jego leczenie wymaga antybiotyku – przestaje on być kurczakiem Zagrodowym. Wszystko to sprawia, że mięso po upieczeniu jest niezwykle delikatne i kruche. Pięknie pachnie i wyjątkowo smakuje. Przyznaję, że od dawna „przerzuciłam” się na kurczaka Zagrodowego lub Kukurydzianego, ale po tym spotkaniu upewniłam się, że dobrze wybieram.

Zapraszam Was na fotorelację z tego spotkania oraz na fantastyczny przepis na kurczaka pieczonego autorstwa Andrzeja Polana. Muszę Wam powiedzieć, że warsztaty z Andrzejem Polanem były nadzwyczaj ciekawe. To doskonały kucharz i bardzo sympatyczna osoba. Oby więcej takich spotkań.

kurczak pieczony
Kurczak Zagrodowy
kurczak pieczony
Kurczak Zagrodowy
kurczak pieczony
Kurczak Zagrodowy
kurczak pieczony
Andrzej Polan
kurczak pieczony
Kurczak Zagrodowy
kurczak pieczony
Kurczak Zagrodowy
kurczak pieczony
Warsztaty Kurczak Zagrodowy
kurczak pieczony
Kurczak Zagrodowy
kurczak pieczony
Piersi kurczaka Zagrodowego z kuskusem, rosołem bazyliowym
kurczak pieczony
Uda kurczaka Zagrodowego confit z sałatką z cytrusów i kolorowymi ziemniakami
kurczak pieczony
Kurcze pieczone… z farszem z ziemniaków i jabłek
kurczak pieczony
Kurcze pieczone… z farszem z ziemniaków i jabłek

Kurczak pieczony z kukurydzą, jęczmieniem i grzybami

Przyrządzenie:

Kurczaka Zagrodowego dzień przed pieczeniem wstawiamy do solanki (na litr wody 30 g soli). Masło ucieramy z rozdrobnioną chałką, sparzoną lub przesmażoną wątróbką, skórką z cytryny, solą, pieprzem i tymiankiem. Powstałą masą wypełniamy miejsca pomiędzy skórą i mięsem kurczaka, najlepiej za pomocą worka cukierniczego. Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego, piersiami do dna.
Przez pierwsze 15 minut pieczemy w temp. 220°C, następnie temperaturę zmniejszamy do 175°C na czas 30 minut. Na koniec temp. 155°C przez 25 minut. Oczywiście wszystko zależy od wielkości kurczaka. Po wyjęciu kurczaka odstawiamy, aby wnętrze się uspokoiło i dopiero kroimy na porcje.

Masło rozpuszczamy i przesmażamy szalotkę. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy około 10 minut. Kiedy nadmiar soku odparuje, grzyby podlewamy winem i ponownie gotujemy do momentu zredukowania płynu. Kiedy wino odparuje dodajemy puder z grzybów i podlewamy odrobiną wody, chwilę gotujemy i miksujemy w blenderze na krem. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji dodajemy mascarpone, śmietanę ale ostrożnie aby nie powstała nam zupa.

Połowę masła rozpuszczamy i przesmażamy na nim główki grzybków shitake przez około 3 minuty. Następnie dodajemy sól, pęczak, ziarna kukurydzy i podlewamy odrobiną bulionu. Na koniec dodajemy pozostałe masło, nie gotujemy.

Na oleju przesmażamy szalotkę, dodajemy porzeczkę, podlewamy winem i redukujemy. Następnie dodajemy bulion drobiowy, gotujemy razem, miksujemy i przepuszczamy przez gęste sitko. Raz jeszcze sos wlewamy do rondla, zagotowujemy, redukujemy jego objętość i na koniec dodajemy troszkę zimnego masła.

Smacznego

kurczak pieczony
Kurczak pieczony z kukurydzą, jęczmieniem i grzybami
kurczak pieczony
Kurczak pieczony z kukurydzą, jęczmieniem i grzybami

*wszystkie zdjęcia są własnością organizatora warsztatów

*warsztaty odbyły się w studiu kulinarnym Smolna 8

  • Kurczak Zagrodowy 1 szt.
  • Masło 150 g
  • Chałka 120 g
  • Wątróbka 120 g
  • Cytryna 1 szt.
  • Tymianek świeży
  • Sól, pieprz

Puree grzybowe

  • Szalotka ½ szt.
  • Pieczarka portobello 250 g
  • Puder z grzybów leśnych do smaku (opcjonalnie)
  • Wino białe wytrawne 50 ml
  • Mascarpone 25 g
  • Śmietana kremówka
  • Sól

Ragu z jęczmienia, kukurydzy i grzybów

  • Masło 60 g
  • Grzyby shitake 30 g
  • Pęczak gotowany 100 g
  • Ziarno kukurydzy świeże lub mrożone 50 g
  • Bulion z kurczaka 100 ml
  • Sól

Sos porzeczkowy

  • Porzeczka czarna mrożona 100 g
  • Bulion drobiowy 150 ml
  • Szalotka 1 szt.
  • Wino czerwone wytrawne 50 ml
  • Sól i pieprz
  • Olej do smażenia
  • Masło 40 g