Stek z tuńczyka z pesto i kurkami

Stek z tuńczyka z pesto z pieczonych buraków i smażonymi kurkami to absolutny hit w mojej kuchni. Dawno nie byłam tak bardzo zadowolona ze stworzonego przeze mnie dania. Jadłam i cieszyłam się sama z siebie, taką przyjemność sprawiało jedzenie tej potrawy. Miło mi było podwójnie, gdy pochwalił je mój tata, który zawsze szczerze mówi mi co myśli o tym, co nowego ugotowałam. I przeważnie do czegoś się przyczepia. Tym razem był pełen uznania. Świetny smak świeżego steku z tuńczyka z pesto z pieczonych buraków i smażone kurki z tymiankiem to zdecydowanie kompletny talerz. Możecie bez trudu zobaczyć to na zdjęciach, ale koniecznie przekonajcie się, jaki kryje się za tym daniem smak.

stek z tuńczyka
Stek z tuńczyka z pesto z pieczonych buraków i smażonymi kurkami

Przepis ten powstał na potrzebę konkursu „Z moim kuchennym pomocnikiem”, który trwa obecnie na portalu Zblogowani. Skusiłam się na przystąpienie do konkursu, ponieważ nie ukrywam, że nagroda jest warta zachodu. Od jakiegoś czasu męczę się z moim zasłużonym już blenderem, a jedną z wygranych w konkursie jest blender ręczny Braun MQ9087. W tym przepisie wyobrażam sobie właśnie, że pesto z pieczonych buraków powstaje przy użyciu tego blendera. Hmm, muszę przyznać, że po przeczytaniu o jego innowacyjności i możliwościach jestem przekonana, że stałby się nieocenionym moim pomocnikiem w kuchni. Współpraca z marką Braun to mógłby być ciekawy projekt na przyszły rok. Zapraszam na pyszny przepis i trzymajcie kciuki za moje powodzenie!

stek z tuńczyka
Stek z tuńczyka z pesto z pieczonych buraków i smażonymi kurkami

Stek z tuńczyka z pesto z pieczonych buraków i smażonymi kurkami

Przyrządzenie:

Buraki umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Zawiń każdy oddzielnie folią aluminiową. Nastaw piekarnik na 220 stopni z funkcją grzania góra – dół. Wstaw buraki i piecz przez około 1,5 godziny, aż będą odpowiednio miękkie. Wyjmij z piekarnika, zdejmij folię i odstaw buraki do ostygnięcia. Po tym czasie (najlepiej w gumowych rękawiczkach) obierz buraki i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do wysokiego naczynia, który jest w zestawie z blenderem ręcznym.

Czosnek obierz i pokrój na mniejsze kawałki i dołóż do buraków. Dodaj także orzeszki pinii, starty ser Parmezan, około 60 ml oliwy z oliwek, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Całość zmiksuj blenderem ręcznym na gładkie pesto.

Mrożone kurki rozmroź na sitku. Świeże przełóż do solanki i dokładnie wypłucz. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła klarowanego. Dodaj kurki i smaż, aż będą lekko rumiane. Pod koniec dodaj listki tymianku, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.

Świeże steki z tuńczyka oprósz solą i pieprzem. Na drugiej patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Steki smaż na dużym ogniu (uważaj, jednak, żeby ich nie spalić), po 3 minuty z każdej strony. Steki usmażone w ten sposób smakują najlepiej.

Rybę rozłóż na talerze. Połóż ciepłe pesto z pieczonych buraków i smażone kurki. Z góry posyp pozostałymi uprażonymi orzeszkami pinii oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Podawaj od razu.

Smacznego

stek z tuńczyka
Stek z tuńczyka z pesto z pieczonych buraków i smażonymi kurkami
stek z tuńczyka
Stek z tuńczyka z pesto z pieczonych buraków i smażonymi kurkami
stek z tuńczyka
Stek z tuńczyka z pesto z pieczonych buraków i smażonymi kurkami

  • 2 steki z polędwicy z tuńczyka, każdy o wadze około 300 g
  • 2 średniej wielkości buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego sera Parmezan
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki uprażonych na suchej patelni orzeszków pinii + 2 łyżka do posypania
  • świeży tymianek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 300 g kurek (ja miałam mrożone)
  • listki z 6 gałązek tymianku
  • sól i pieprz