Jak wiecie, dosyć rzadko przygotowuję desery i piekę ciasta. Nie przepadam za słodkościami, zdecydowanie wolę wytrawne smaki. Zbliżają się jednak święta Wielkanocne czyli spotkania rodzinne przy stole. Nie może zatem zabraknąć ciasta. Na tę okazję postanowiłam przygotować sernik z wiśniami na kruchym spodzie. Można go nazwać tartą sernikową. Mistrzem cukiernictwa nie jestem, a ciasto wyszło rewelacyjne. Stwierdzam w związku z tym, że naprawdę łatwo je przygotować. Nie jest też za słodkie. Dla mnie idealne. Jeśli wolicie możecie dosypać więcej cukru pudru – spróbujcie masy i sami zdecydujcie. Zapraszam do wspólnego pieczenia.
Świąteczny sernik z wiśniami
Przyrządzenie:
Mrożone wiśnie Hortex przełóż na durszlak, żeby się rozmroziły.
Ze składników na ciasto uformuj kulę. To ciasto kruche więc zrób to szybko. Najlepiej zamieszaj mąkę, cukier puder i cukier wanilinowy i kawałkami masła metodą sablage (masa powinna przypominać piasek). Dodaj jajko i wymieszaj składniki jednym palcem. Następnie zastosuj metodę fraiser (rozcieranie na stole), uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 20 minut (jeśli masz mało czasu do zamrażalnika na 8 minut).
Wyjmij ciasto z lodówki, szybko zagnieć w ręku i rozwałkuj. Rozłóż na formie do pieczenia. Uformuj ciasto palcami. Nakłuj widelcem i wstaw formę do zamrażalnika na 10 minut. Na ciasto połóż folię aluminiową i wysyp groch lub ryż. Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 20 minut. Wyjmij tartę, wysyp groch lub ryż i zdejmij folię. Wstaw tartę z powrotem do piekarnika i piecz, aż tarta się zarumieni. Odstaw do ostygnięcia.
Mikserem połącz wszystkie składniki masy serowej, oprócz wiśni. Nie ubijaj masy zbyt długo, żeby nie zrobiła się zbyt puszysta. W takim wypadku ciasto mogłoby za bardzo napęcznieć podczas pieczenia, a potem opaść, czego nie chcemy. Do masy dołóż wiśnie i całość delikatnie wymieszaj.
Nastaw piekarnik na 165 stopni z funkcją grzania góra – dół. Masę sernikową przełóż na ostygniętą tartę i równo rozsmaruj. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 50 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik. Nie wyjmuj sernika, uchyl drzwiczki, niech ciasto w ten sposób powoli ostygnie.
Sernik podawaj po wystygnięciu posypany cukrem pudrem. Bardzo dobrze smakuje w towarzystwie nektaru porzeczkowego Hortex.
*wpis powstał we współpracy z Hortex