Tradycją już jest, że z okazji świąt Wielkanocnych przygotowuję jakąś wytrawną tartę. Była z kiełbasą, z jajkiem czy z łososiem. Tym razem jest tarta z zielonym groszkiem i boczkiem z masą chrzanową na kruchym spodzie, z trzech rodzajów mąki. Wyszła pyszna i zniknęła błyskawicznie. Na pewno pojawi się na naszym świątecznym stole.
Wyjątkowo smakuje mi w niej zielony groszek Hortex – dodaję go do masy po krótkim rozmrożeniu na durszlaku, bez uprzedniego gotowania. Dzięki temu ma idealną strukturę – nie jest za miękki jak ten z puszki. Można by powiedzieć, że jest przygotowany al dente.
Tarta z zielonym groszkiem i boczkiem
Przyrządzenie:
Mrożony zielony groszek Hortex wysyp na durszlak i odstaw, aby się lekko rozmroził.
Ze składników na ciasto uformuj kulę. To ciasto kruche więc zrób to szybko. Najlepiej zamieszaj mąkę z solą i kawałkami masła metodą sablage (masa powinna przypominać piasek – tak jak robi się kruszonkę). Dodaj jajko i wymieszaj składniki jednym palcem. Następnie zastosuj metodę fraiser (rozcieranie dłonią na stole), uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki.
Wyjmij ciasto z lodówki, szybko zagnieć w ręku i rozwałkuj. Rozłóż na formie do pieczenia wysmarowanej masłem. Uformuj ciasto palcami i nakłuj widelcem. Na ciasto połóż folię aluminiową i wsyp ryż lub fasolę. Zapobiegnie to podnoszeniu się ciasta w trakcie pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 15 minut. Zdejmij folię aluminiową i piecz ciasto, aż lekko się zarumieni. Odstaw do przestygnięcia.
Obierz cebulę i czosnek i posiekaj.
Boczek pokrój w kostkę lub w paseczki i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż, aż się lekko zarumieni i dodaj cebulę. Posól i dopraw zmielonym czarnym pieprzem i smaż dalej mieszając, aż cebula i boczek będą zrumienione. Na koniec wrzuć posiekany czosnek i smaż całość jeszcze przez około 1 minutę. Odstaw do ostygnięcia.
W misce połącz zielony groszek, boczek z cebulą i czosnkiem i całą resztę składników na nadzienie. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie i wyłóż na ostygniętą tartę.
Nastaw piekarnik na 165 stopni z funkcją grzania góra – dół i wstaw tartę. Piecz przez około 50 minut.
Tarta z zielonym groszkiem świetnie smakuje na ciepło, ale także na zimno – posypana posiekaną natką pietruszki albo rzeżuchą (ja niestety nie miałam, ale myślę, że będzie świetnie pasować).
Z tartą idealnie komponuje się nektar pomarańczowo – grejpfrutowy Hortex. Polecam – spróbujcie tego połączenia 🙂
*wpis powstał we współpracy z Hortex