Tarta Wielkanocna z łososiem

16 Mar 2016

Ten przepis powstał w ramach mojej współpracy z E.Leclerc Radom. Tarta Wielkanocna z łososiem, szpinakiem i jajkami z masą z serka koziego, smakuje pysznie. To idealna i oryginalna propozycja na świąteczny stół. Polecam Wam ten przepis i zapewniam, że każdemu będzie bardzo odpowiadało takie połączenie smaków.

Tarta Wielkanocna

Tarta Wielkanocna

Tarta Wielkanocna z łososiem, szpinakiem i jajkiem z masą z serka koziego

Przyrządzenie:

Ze składników na ciasto uformuj kulę. To ciasto kruche więc zrób to szybko. Najlepiej zamieszaj mąkę z solą i kawałkami masła metodą sablage (masa powinna przypominać piasek). Dodaj jajko, sól i wymieszaj składniki jednym palcem. Następnie zastosuj metodę fraiser (rozcieranie na stole), uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki.

W misce wymieszaj dokładnie serek kozi ze śmietaną i 3 jajkami. Dopraw całość solą i pieprzem.

Łososia umyj zimną wodą i pokrój w kostkę o średnicy około 2 cm. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Zeszklij szalotkę i dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj umyty i osuszony szpinak. Smaż chwilę razem, dopraw solą i pieprzem i odstaw.

Wyjmij ciasto z lodówki, szybko zagnieć w ręku i rozwałkuj. Rozłóż na formie do pieczenia wysmarowanej masłem. Uformuj ciasto palcami i nakłuj widelcem. Na ciasto połóż folię aluminiową i wsyp ryż lub fasolę. Zapobiegnie to podnoszenia się ciasta w trakcie pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 15 minut. Zdejmij folię aluminiową i piecz ciasto, aż się lekko zarumieni. Odstaw do przestygnięcia.

3 jajka ugotuj na miękko – około 3 minuty po zagotowaniu. Obierz i delikatnie przekrój na połówki.

Wymieszaj łososia z szalotką i szpinakiem. Dolej sok z cytryny i posiekane 2 łyżki koperku. Rozłóż całość na ciasto. Zalej masą z jaj i serka koziego. Wstaw do piekarnika i piecz, aż masa lekko się zetnie, będzie jeszcze „ruchoma”.

Wyjmij tartę. Włóż do masy połówki jajek. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz, aż masa całkowicie się zetnie.

Wielkanocna tarta doskonale smakuje posypana świeżo zmielonym czarnym pieprzem i lekką sałatką z warzyw.

Smacznego

Tarta Wielkanocna

Tarta Wielkanocna

Tarta Wielkanocna

Tarta Wielkanocna

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Tarta Wielkanocna z łososiem
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)


Sernik z wiśniami

Jak wiecie, dosyć rzadko przygotowuję desery i piekę ciasta. Nie przepadam za słodkościami, zdecydowanie wolę wytrawne smaki. Zbliżają się jednak święta Wielkanocne czyli spotkania rodzinne przy stole. Nie może zatem zabraknąć ciasta. Na tę okazję postanowiłam przygotować sernik z wiśniami na kruchym spodzie. Można go nazwać tartą sernikową. Mistrzem cukiernictwa nie jestem, a ciasto wyszło […]

Restauracja Grand Signature w Krakowie

Na początku roku razem z Julitą (Wrząca Kuchnia) wybrałyśmy się na kulinarny weekend do Krakowa. Jednym z odwiedzonych przez nas miejsc była restauracja Signature w Grand Hotelu. O niej właśnie napiszę w tym poście. Restauracja Grand Signature w Krakowie Grand Signature znajduje się w jednym z najstarszych hoteli w Krakowie – Grand Hotel, który powstał […]