Jak wyglądają Wasze Święta Bożego Narodzenia? W moim domu Święta są zawsze rodzinne i wyjątkowe. Ten czas kojarzy mi się bardzo ciepło, mimo pogody zimowej. We wspomnieniach o Świętach mam obrazy, uczucia i oczywiście zapachy. Jakie? Zdecydowanie są to aromatyczne goździki, imbir, pomarańcza i pierniki! Z dziećmi co roku pieczemy pierniczki i wieszamy je na choince zamiast bombek. Tak pięknie świątecznie pachnie w naszym domu. W zbiorze książek kucharskich mam jedną najważniejszą – książkę mojej babci Krysi, która zawsze piekła najlepsze ciasta. W niej właśnie znalazłam przepis na piernik z marchewki. Zmodyfikowałam go nieco i postanowiłam się z Wami nim podzielić.
Ten piernik jest inny niż tradycyjny piernik świąteczny – nie używam w nim w ogóle miodu i nie trzeba czekać, aż będzie można go jeść. Jak tylko wystygnie możecie się nim zajadać. Ma jednak najważniejsze składniki, które sprawiają, że jest tak wyjątkowy – aromatyczne goździki Kamis, ziarna ziela angielskiego Kamis, skórkę startą z pomarańczy i przyprawy w proszku: imbir i cynamon Kamis. Użyłam także nowości: cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis, która idealnie doprawiła mój piernik, stała się wisienką na moim torcie 🙂
Przygotujcie piernik marchewkowy na Święta i podzielcie się nim ze swoimi najbliższymi. Tym samym z pewnością sprawicie, że będą one jeszcze pyszniejsze, pachnące cudownymi przyprawami korzennymi.
Na dole tego wpisu czeka na Was KONKURS, w którym do wygrania super zestawy od Kamis. Zapraszam do udziału.
Piernik z marchewki
Przyrządzenie:
Przygotuj syrop. Na patelni zrumień cukier na karmel. Wlej wrzątek i zagotuj. Dokładnie rozpuść cukier. Pomocna do mieszania będzie silikonowa łopatka. Syrop odstaw i ostudź.
W moździerzu utrzyj ze sobą przyprawy Kamis. Zacznij od utłuczenia goździków wraz z ziarnami ziela angielskiego. Następnie dodaj startą skórkę z pomarańczy. W trakcie ich ucierania uwolnią się przepięknie pachnące aromaty świąteczne. Na koniec dodaj przyprawy suche: cynamon, imbir i cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu.
Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jajka oddziel od białek.
Masło utrzyj na pulchną masę. Cały czas ucierając dodawaj po kolei: żółtka, cukier oraz połowę mąki przesianej i proszek do pieczenia. Następnie wlej syrop karmelowy, marchew oraz przyprawy Kamis ze skórką z pomarańczy. Wszystko razem bardzo dokładnie ucieraj. Dodaj resztę przesianej przez sitko mąki. Białka ubij ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszaj w ciasto.
Ciasto wyłóż do trzech podłużnych wąskich foremek o rozmiarach około 10 cm/6cm i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją grzania góra – dół. Piecz pierniki przez około 45 minut.
Nie wyjmuj ciasta zbyt szybko z piekarnika, aby nie powstał tzw. zakalec. Otwórz drzwiczki po ich upieczeniu i po około 15 minutach wyjmij pierniki.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z masłem i polej jeden z pierników. Posyp z góry skórką startą z cytryny.
Odłóż pierniki, aby ostygły. Możesz je także przełożyć marmoladą.
Smacznego
Spójrzcie na te cudne puszki od Kamis. Możecie takie mieć w swojej kuchni. Wystarczy, że kupicie dowolny produkt KAMIS za min. 15 zł, a następnie pokazaniu paragonu w KOLPORTER, otrzymacie jedną taką ozdobną puszkę. Do rozdania Kamis ma 30 000 puszek, a promocja trwa do końca 2017 roku.
KONKURS !!!
W komentarzu pod tym wpisem napisz bez czego nie wyobrażasz sobie Świąt Bożego Narodzenia? Co sprawia, że są magiczne? Jakie zapachy kojarzą Ci się ze świętami?
Wyłonię trzy najciekawsze moim zdaniem zgłoszenia. Do wygrania są trzy świąteczne zestawy przypraw Kamis oraz trzy cudne przyprawniki – stojaki ze słoiczkami.
Konkurs trwa od teraz do 17.12.2017 do godz. 24:00. Zwycięzców ogłoszę także w komentarzu pod tym postem, najpóźniej 19.12.2017 r
Z niecierpliwością czekam na Wasze zgłoszenia!