Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je jeszcze rękami. Potem musimy uzbroić się w cierpliwość, aby ciasto ładnie wyrosło. Zapraszam na przepis na brioche.
![przepis na brioche](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/11/DSC_0912-min.jpg)
Przepis na brioche – francuskie puszyste bułeczki
Przyrządzenie:
Drożdże pokrusz i dodaj do ciepłego mleka i śmietanki razem z łyżką cukru. Drewnianą łyżką wszystko razem dokładnie wymieszaj tak, żeby drożdże i cukier się rozpuściły. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw w miejsce o temperaturze pokojowej.
W tym czasie przez sitko przesiej mąkę, dodaj jajka, masło, likier mleczny, miód, resztę cukru i sól. Ugniataj ciasto przez około 5 minut, po czym dolej mleko ze śmietanką i drożdżami i zagniataj ciasto tak długo aż będzie elastyczne, zwarte i gładkie. Będzie klejące, ale nie dodawaj więcej mąki. Posmaruj ciasto olejem, zostaw w misce i przykryj ściereczką. Odstaw na 1 godzinę. Powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
Po tym czasie podziel ciasto na 16 równych kawałków. Z każdego z nich zroluj wałeczki o tej samej długości. Odetnij 1/5 wałeczka. Wałeczek zwiń w pierścień, a z małego kawałeczka utwórz małą kulkę, którą połóż na środku pierścienia i lekko wciśnij do środka. Tak przygotowane brioche połóż na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, pamiętając, że jeszcze urosną, żeby nie były zbyt blisko siebie. Odstaw na 30 minut.
![przepis na brioche](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/11/DSC_0903-min.jpg)
W tym czasie wymieszaj jajko z mlekiem i odstaw. Ważne, żeby składniki miały temperaturę pokojową, a nie były prosto z lodówki zimne.
Nastaw piekarnik na 180 stopni z funkcją grzania góra – dół. Posmaruj brioche jajkiem z mlekiem i wstaw do piekarnika. Piecz, aż będą złociste i przyrumienione. Moje piekły się 25 minut.
![przepis na brioche](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/11/DSC_0904-min.jpg)
![przepis na brioche](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/11/DSC_0910-min.jpg)
Po lekkim przestygnięciu (tak trzeba, chociaż ja też uwielbiam je jeść od razu) możesz zajadać się pysznymi brioche. Są świetne bez żadnych dodatków, ale posmarowane masełkiem czy jakimś dobrym dżemem w towarzystwie kawy, a dla dzieci ciepłego mleka są po prostu obłędne!
Smacznego
![przepis na brioche](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/11/DSC_0918-min.jpg)
![przepis na brioche](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/11/DSC_0923-min.jpg)
![przepis na brioche](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/11/DSC_0920-min.jpg)
![przepis na brioche](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/11/DSC_0919-min.jpg)
![przepis na brioche](https://skupaub.cluster027.hosting.ovh.net/czosnekwpomidorach/wp-content/uploads/2017/11/DSC_0916-min.jpg)