Jak ja dawno nic tu dla Was nie ugotowałam! Ostatnio gotuję tylko dla rodziny, mega standardowe przepisy i przyznaję, że się trochę rozleniwiłam. Dzieci poprosiły mnie o pierożki ze szpinakiem, dlatego pomyślałam, że przyrządzę ravioli ze szpinakiem, boczkiem i serkiem śmietankowym. Podałam je z ultra prostym sosem: masło, orzeszki pinii i szczypiorek. Wszyscy zajadali się ze smakiem. Zastanawiałam się czy w ogóle publikować tutaj ten przepis, bo uważam, że zdjęcia są nieładne. Niestety robiłam je po godz. 17:00, co w czasie jesienno – zimowym uniemożliwia fotografowanie w świetle dziennym, a nie posiadam i nie używam żadnych lamp. Taki ze mnie fotograf. Przekonałam jednak sama siebie, że warto podzielić się z Wami tym przepisem. I oto jest. A jakość zdjęć wybaczcie.
Ravioli ze szpinakiem i boczkiem
Przyrządzenie:
Przygotuj ciasto na makaron.
Przesiej mąkę i uformuj z niej kopiec. Zrób wgłębienie, wbij jajka i dodaj sól. Zamieszaj wszystko widelcem . Potem zagnieć ciasto. Zawiń w folię i odstaw na około 20 minut do lodówki.
Boczek pokrój w małą kosteczkę i usmaż na suchej patelni, aż będzie rumiany i chrupki. Przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.
Posiekaj liście szpinaku. Na patelni rozgrzej masło (nie spal) i wrzuć posiekane ząbki czosnku. Po chwili dodaj szpinak. Dopraw całość solą i białym mielonym pieprzem i smaż, aż szpinak zwiędnie i wyparuje powstała woda. Odstaw do ostygnięcia.
W misce wymieszaj szpinak z boczkiem i serkiem śmietankowym. Dopraw gałką muszkatołową, solą i białym mielonym pieprzem. Wymieszaj farsz dokładnie.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj jak najcieniej. Ja używam do tego maszynki do makaronu.
Układaj porcje farszu na płacie makaronu, przykryj go drugim płatem i wykrawaj pierożki ravioli.
Gotuj pierożki w osolonej wodzie około 3 – 4 minuty.
Na suchej patelni upraż orzeszki pinii. Dodaj masło, na koniec posiekany szczypior. Delikatnie dopraw solą i pieprzem.
Ravioli ze szpinakiem podaj polane sosem z masła, orzeszków i szczypiorku.